2013. május. 28. 08:28 hvg.hu Utolsó frissítés: 2013. május. 28. 08:25 Plázs

Migrént okoz ma a magasban folyó felmelegedés

A magasban folytatódik a melegedés, és gyenge melegfronti hatások alakítják a humánmeteorológiai helyzetet kedden. Ízületi fájdalmak, migrén jelentkezhet az érzékenyek körében.

Kedden ugyan csak gyenge melegfronti hatás érvényesül, a gyulladásos ízületi panaszokkal küzdők és a migrénesek azonban erőteljesebb panaszokat tapasztalhatnak az összetett humánmeteorológiai helyzet miatt - jelenti a Meteoklinika orvosmeteorológiai portál.

A migrénesek fájdalmát nem csak a melegedés, hanem a Dunántúlon és a középső régiókban a délutáni órákban megélénkülő légmozgás is fokozhatja. Érdemes vízhajtó hatású teákat inni a nap első felében, például zöld teát, vagy csalánteát. Utóbbit bátran fogyaszthatják a reumatikus panaszokkal küzdők is, a gyulladásos ízületi fájdalmak erősödhetnek a következő néhány napban. Érdemes az ízületeket tehermentesen, napjában többször is átmozgatni.

Ezekben a napokban komolyabb alvásproblémákkal is küzdhetnek a melegfrontokra érzékenyek, a kialvatlanság miatt fáradékonyabbak, dekoncentráltabbak is lehetünk. A szeles idő az idegrendszerünket is kimeríti, türelmetlenné tehet minket, ezért nagyon fontos, hogy az utakon fokozott óvatossággal és türelemmel közlekedjünk. Veszélyes időjárási jelenség nem várható, viszont a futó záporok környezetében nedves útburkolatokra, hirtelen romló látási viszonyokra kell készülni.

A váltakozó felhőzet mellett az UV-sugárzás mértéke rövidebb időszakokra meghaladhatja az erős szintet, de komolyabb bőrkárosodást csak a hosszabb idejű napsütés okozhat, főképp a délnyugati vidékeken.

A levegő az utóbbi napok csapadékának köszönhetően tiszta marad, a pollenszórás csak a déli megyékben erősödhet. A pázsitfűfélék mellett az útifű és a lórom virágpora is megtalálható már is mennyiségben a levegőben. A fák virágzási szezonja lassan véget ér.

Vállalkozás Gyükeri Mercédesz, Rácz Gergő 2024. december. 29. 17:30

Ahol a rizs az isten és perui a spárga: a Nobuban jártunk

Lehet variálni egy felső polcos étteremlánc menüsorában, vagy az főben járó vétek? Honnét tudja egy ázsiai kulináriát szolgáló étterem beszerezni az alapanyagait Budapesten, és hogy lesz a megoldás végül Spanyolország? Ezekről és sok másról faggattuk a Nobu Budapest séfjét, Schreiner Gábort, közben azt is megkérdeztük, hogy a halak filézése közben milyen gyakran vágja meg a kezét.