A rosszul elkészített ehető gomba is okozhat mérgezést
Csak szakellenőr által megvizsgált gomba fogyasztható - erre hívja fel figyelmet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), az elmúlt napok halálos kimenetelű gombamérgezései miatt.
A hivatal szombati közleménye szerint megbetegedések miatt az utóbbi hetekben 86 mintát küldtek laboratóriumba, ebből 44 mintában mérgező gombát mutattak ki a hatóság szakemberei. A legtöbb, 15 esetben a nagy döggomba, 8 esetben a világító tölcsérgomba volt a megbetegedés hátterében, de a Nébih munkatársai találtak karbolszagú csiperkét, mezei tölcsérgombát, párducgalócát és retekszagú kígyógombát is.
A gyilkos galóca jelenlétét ebben az évben eddig összesen hat mintában regisztrálták - tájékoztatott a hivatal.
A közlemény szerint megszaporodtak az olyan gombavizsgálati kérelmek száma, amikor ehető gombafajok fogyasztása után jelentkező megbetegedést kellett tisztázni, mert a rosszul elkészített, vagy idős, beteg embernek és kisgyermeknek adott gombás étel fogyasztása emésztőszervi tünetekkel járt.
A Nébih kitért arra is: hat esetben kértek vizsgálatot amiatt, hogy a szabadban, füves területeken felügyelet nélkül hagyott gyerekek nyers gombát ettek.