Plázs hvg.hu 2012. szeptember. 17. 17:07

10 legjobb borétterem Párizsban

A hedonizmus nem megbocsájtható bűn, hanem kötelező gyakorlat. Fürj, bor, Louvre, bor, pástétom, bor, mandulakrém, bor.

Léteznek Párizs-soviniszták, Róma-soviniszták és akik nem utaznak. Ki az egyikre, ki a másikra esküszik, rendszeresen visszajár vagy az Örök vagy a Fények Városába. Ami a konyhát és a bort illeti: ott is ugyanez a helyzet. A Guardian összeállította a 10 legkedveltebb párizsi boréttermet, hogy aki eddig nem tért meg a Lajosok városához, az most tegye meg. Vagy találjon 10 újabb érvet, miért marad Róma a kedvence.

Flickr / Creative Commons / MCA/Mike Allyn

Albion

Milyen bátrak ezek az angolok! Konyhaművészetet gyakorolnak a kulinára fővárosában, sőt, még a gasztronómiában nem jeleskedő hazájukról nevezik el az éttermet. Matthew Ong séf és Hayden Clout mixer és bártulajdonos merészen belevágtak.

Párizs belső híresen fiatalos-bohémes 10. kerületében, ahol Gare de l’Est és Gare du Nord is található, havonta frissítik a választékot. Mellé Ong osztrigát kínál a vichysoisse levest, majd citrusfélékből születnek a legkönnyebb tortácskák.

Fejenként 40 eurót szánjunk egy étkezésre borral kísérve.

Vasárnap és hétfőn zárva.

Le Dauphin

Inaki Aizpitarte (a név baszk) étterme a francia trónörökösök rangját viseli névként. Inaki minden másnap újraírja a menüsort, és a csigától a vaj és oliva fagylaltig bármit kitalál, hogy meglepje a vendégeit.

Inaki díjnyertes étterme, a Le Chateaubriand is a közelben található. 2008-ban a világ toplistáján szerepelt, mint a konyhaművészetekben történt áttörés példája, 2010-ben 11. helyen végzett a Restaurant magazin felmérésében. A Le Dauphine viszi tovább az itt szerzett tapasztalatot.

Két pohár borral a vacsora 45 euró fejenként, és mindenképpen javasolt az asztalfoglalás.

Flickr / Creative Commons / LWY

Le Verre Volé

3 éttermet is ismerünk ezen a néven, de a Guardian a Saint Martin Csatorna közelében nyitott borbisztrót javasolja. A palackok, akárcsak egy könyvtárban, nyitott polcokon sorakoznak.

A fügepástétomos bárányt és a kifogástalan sajtokat nem szabad kihagyni.

2 pohár borral 40 euróba kerül egy főre az étkezés.

Vivant Table

A svájci Pierre Jancou „a történelmi helyeket” kedveli, aki éttermét egy exotikus madárkereskedés boltban nyitotta meg a belső 10. kerületben. Talán azért mert articsóka salátát libamájjal, a jércét zsenge salátával kínálja.

Szombaton és vasárnap zárva tart.

Két pohár borral 40 euró/fő az étkezés.

Flickr / Creative Commons / avlxyz

Frenchie Bar á Vin

Gregory Marchand séf a pénzügyi negyedben, a 2. kerületben árulja portékáit, köztük a pezsgős pástétomot és a füstölt pisztrángot.

Az étterem se telefonhívást nem fogad, se asztalfoglalást nem egned.

Szombat-vasárnap zárva, egy főre 40 eurót érdemes szánni, ebbe két pohár bor is belefér.

Juvenile

Igazi meglepetés, sőt, egyesek számára megbotránkozás. Francia bor helyett ausztrál és rajna-völgyi nedők a terítéken, amihez brit sajtokat haraphatunk

A merész borbár minden nap nyitva, de vasárnap és hétfőn csak ebédidőben fogad vendégeket.

Szintén 40 eurót érdemes az étkezésre szánni, ami mellé 2 pohár bort fogyaszthatunk – mindezt Párizs kellős közepén.

Les Papilles

Bertrand Bluy, a franciák Jamie Olivere 33 euróért már kóstolót ad. A kóstoló amolyan zóna adag, benne különleges szalonnafélék, újhagyma, nyers gesztenye és panna cotta költeményeket.

A pimasz, lázadó tálakat hol máshol állíthatná össze Ulric Claude séf, mint a Quartier Latin-ben, vagyis a történelmi egyetemi negyedben.

Vasárnap és hétfőn zárva, a zónaadag helyett 45 euróért teljes tálat kaphatunk és két pohár bort.

Flickr / Creative Commons / Monica

Les Fines Gueules

A breton Jean-Yves Bordier-tól érkezik a vaj, Hugo Desnoyer-tól a húsárú – ez nagyjából olyan, mint egy film, aminek a főhőse Brad Pitt a zenéjét pedig Hans Zimmermann szerzi. Természetesen egy ilyen étterem csakis a Louvre szomszédságában nyithatott meg.

A hely specialitása egy levegős káposztás tésztaféle mandulakrémmel.

45 euró fejenként egy teljes étkezést és két pohár bort vásárol, kivétel nélkül minden nap.

Verjus Borbár

Gershwin után szabadon két amerikai Párizsban: Braden Perkins és Laura Adrian megnyitották a Hidden Kitchen klubot. Ennek utóda a Verjus, ahol a francia konyhához méltón vajban készül minden ami omlós, lágy és varázslatos.

Mindez a város kellős közepén, az 1. kerületben, a Tuileries és a Louvre szomszédságában.

Szombaton és vasárnap zárva.

35 euró két pohár borral egy étkezés.

Willi's Borbár

Mark Williamson, az angol séf-tulajdonos minden évszakra új étlappal áll elő. Ősszel például a fürj mell fűszeres nektarinnal az egyik listavezető.

Szombat este bezár, hétfőn nyit ismét.

45 euróért két pohár borral vehetünk ebédet vagy vacsorát.

hvg360 Köves Gábor 2024. december. 04. 19:30

Jean Reno a HVG-nek: Visszavonulni? Magát a szót sem értem

Már magyarul is olvasható a világhírű francia színész első regénye, az Emma. Jean Renóval a Luc Bessonnal közös múltról, Natalie Portman ellenérzéseiről, egy tehetséges pingvinről, egy vaginába rejtett memóriakártyáról és Robert De Niróról is beszélgettünk.