A hedonizmus nem megbocsájtható bűn, hanem kötelező gyakorlat. Fürj, bor, Louvre, bor, pástétom, bor, mandulakrém, bor.
Léteznek Párizs-soviniszták, Róma-soviniszták és akik nem utaznak. Ki az egyikre, ki a másikra esküszik, rendszeresen visszajár vagy az Örök vagy a Fények Városába. Ami a konyhát és a bort illeti: ott is ugyanez a helyzet. A Guardian összeállította a 10 legkedveltebb párizsi boréttermet, hogy aki eddig nem tért meg a Lajosok városához, az most tegye meg. Vagy találjon 10 újabb érvet, miért marad Róma a kedvence.
Milyen bátrak ezek az angolok! Konyhaművészetet gyakorolnak a kulinára fővárosában, sőt, még a gasztronómiában nem jeleskedő hazájukról nevezik el az éttermet. Matthew Ong séf és Hayden Clout mixer és bártulajdonos merészen belevágtak.
Párizs belső híresen fiatalos-bohémes 10. kerületében, ahol Gare de l’Est és Gare du Nord is található, havonta frissítik a választékot. Mellé Ong osztrigát kínál a vichysoisse levest, majd citrusfélékből születnek a legkönnyebb tortácskák.
Fejenként 40 eurót szánjunk egy étkezésre borral kísérve.
Vasárnap és hétfőn zárva.
Le Dauphin
Inaki Aizpitarte (a név baszk) étterme a francia trónörökösök rangját viseli névként. Inaki minden másnap újraírja a menüsort, és a csigától a vaj és oliva fagylaltig bármit kitalál, hogy meglepje a vendégeit.
Inaki díjnyertes étterme, a Le Chateaubriand is a közelben található. 2008-ban a világ toplistáján szerepelt, mint a konyhaművészetekben történt áttörés példája, 2010-ben 11. helyen végzett a Restaurant magazin felmérésében. A Le Dauphine viszi tovább az itt szerzett tapasztalatot.
Két pohár borral a vacsora 45 euró fejenként, és mindenképpen javasolt az asztalfoglalás.
3 éttermet is ismerünk ezen a néven, de a Guardian a Saint Martin Csatorna közelében nyitott borbisztrót javasolja. A palackok, akárcsak egy könyvtárban, nyitott polcokon sorakoznak.
A fügepástétomos bárányt és a kifogástalan sajtokat nem szabad kihagyni.
2 pohár borral 40 euróba kerül egy főre az étkezés.
Vivant Table
A svájci Pierre Jancou „a történelmi helyeket” kedveli, aki éttermét egy exotikus madárkereskedés boltban nyitotta meg a belső 10. kerületben. Talán azért mert articsóka salátát libamájjal, a jércét zsenge salátával kínálja.
Szombaton és vasárnap zárva tart.
Két pohár borral 40 euró/fő az étkezés.
Gregory Marchand séf a pénzügyi negyedben, a 2. kerületben árulja portékáit, köztük a pezsgős pástétomot és a füstölt pisztrángot.
Az étterem se telefonhívást nem fogad, se asztalfoglalást nem egned.
Szombat-vasárnap zárva, egy főre 40 eurót érdemes szánni, ebbe két pohár bor is belefér.
Juvenile
Igazi meglepetés, sőt, egyesek számára megbotránkozás. Francia bor helyett ausztrál és rajna-völgyi nedők a terítéken, amihez brit sajtokat haraphatunk
A merész borbár minden nap nyitva, de vasárnap és hétfőn csak ebédidőben fogad vendégeket.
Szintén 40 eurót érdemes az étkezésre szánni, ami mellé 2 pohár bort fogyaszthatunk – mindezt Párizs kellős közepén.
Les Papilles
Bertrand Bluy, a franciák Jamie Olivere 33 euróért már kóstolót ad. A kóstoló amolyan zóna adag, benne különleges szalonnafélék, újhagyma, nyers gesztenye és panna cotta költeményeket.
A pimasz, lázadó tálakat hol máshol állíthatná össze Ulric Claude séf, mint a Quartier Latin-ben, vagyis a történelmi egyetemi negyedben.
Vasárnap és hétfőn zárva, a zónaadag helyett 45 euróért teljes tálat kaphatunk és két pohár bort.
A breton Jean-Yves Bordier-tól érkezik a vaj, Hugo Desnoyer-tól a húsárú – ez nagyjából olyan, mint egy film, aminek a főhőse Brad Pitt a zenéjét pedig Hans Zimmermann szerzi. Természetesen egy ilyen étterem csakis a Louvre szomszédságában nyithatott meg.
A hely specialitása egy levegős káposztás tésztaféle mandulakrémmel.
45 euró fejenként egy teljes étkezést és két pohár bort vásárol, kivétel nélkül minden nap.
Gershwin után szabadon két amerikai Párizsban: Braden Perkins és Laura Adrian megnyitották a Hidden Kitchen klubot. Ennek utóda a Verjus, ahol a francia konyhához méltón vajban készül minden ami omlós, lágy és varázslatos.
Mindez a város kellős közepén, az 1. kerületben, a Tuileries és a Louvre szomszédságában.
Szombaton és vasárnap zárva.
35 euró két pohár borral egy étkezés.
Mark Williamson, az angol séf-tulajdonos minden évszakra új étlappal áll elő. Ősszel például a fürj mell fűszeres nektarinnal az egyik listavezető.
Szombat este bezár, hétfőn nyit ismét.
45 euróért két pohár borral vehetünk ebédet vagy vacsorát.