Eperrel küzdhetünk az időskori elbutulás ellen
Lassabb ütemű a szellemi hanyatlás, az időskori elbutulás azoknál a nőknél, akik sok flavonoidtartalmú bogyósgyümölcsöt, például áfonyát vagy epret esznek - legalábbis ezt állítja egy amerikai tanulmány.
Lassíthatja szellemi hanyatlásunkat, ha sok bogyósgyümölcsöt eszünk. Egy vizsgálat során 16 ezer nőt kérdeztek ki rendszeresen - egyebek közt - étkezési szokásaikról 1976 és 2001 között követéses felmérésükben a bostoni Harvard egyetem kutatói. Az Annals of Neurology című szakfolyóiratban ismertetett tanulmányhoz 1995 és 2001 között kétévente, összesen négy alkalommal mérték a 70 évnél idősebb résztvevők kognitív funkcióit is. Az adatok elemzése azt mutatta, hogy azoknál, akik a legtöbb bogyósgyümölcsöt ették, akár 2,5 évvel később kezdődött a szellemi hanyatlás.
"Az első epidemiológiai bizonyítékkal szolgálunk arra, hogy a bogyósgyümölcsök lassíthatják a szellemi hanyatlást idősebb nőknél. Eredményeinknek jelentős közegészségügyi következménye van, mivel a gyümölcsfogyasztás növelése viszonylag egyszerű étrendi változtatás" - foglalta össze Elizabeth Devore, a Brigham és Női Kórház, valamint a Harvard munkatársa. Különösen fontos a következtetés Devore szerint az amerikai társadalom öregedése miatt, hiszen a legutóbbi népszámlálási adatok megállapították, hogy 2000 és 2010 között 15 százalékkal emelkedett a 65 évnél idősebbek száma az országban.
Szakemberek úgy vélik, hogy minden életkorban előnyös, ha sok bogyósgyümölcsöt eszik valaki, mert a bennük lévő flavonoidoknak antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságaik vannak. Másfajta gyümölcsökben is jelen vannak ezek a jótékony vegyületek, így a citrusfélékben, az almában, a teában, a vörösborban és a hagymafélékben. Mivel a sejtek öregedése maga után vonja a korhoz kapcsolódó betegségek, így a diabétesz, a szívbetegségek és a rák megjelenését, ezért a flavonoidok fogyasztása késleltetheti mindezen problémák felbukkanását is.