Plázs MTI 2012. február. 08. 17:03

Túl sok sós kenyeret esznek az amerikaiak

Tíz amerikaiból kilenc túl sok sót vesz magához, ám ennek vezető oka nem a chips vagy a pattogatott kukorica, hanem a kenyér és a péksütemények - közölték az amerikai járványügyi hatóság, a CDC kutatói.

Az összes elfogyasztott só 44 százaléka tíz ételtípushoz köthető a szakemberek szerint. A listát a kenyér és a péksütemények vezetik, ezt követik a hideg felvágottak és pácolt húsok, a pizza, a szárnyashúsok, a levesek, a szendvicsek, a sajtok, a tésztafélék, a húsételek, és csak eztán jönnek a chipsek és snackek.

Egy szelet kenyérben nincs sok só, ám ha többször eszik valaki naponta kenyeret, akkor az jelentősen megemeli a szervezetébe bevitt só mennyiségét. Egy szelet fehér kenyér akár 230 milligramm sót is tartalmazhat.

Képünk illusztráció
Fazekas István

A CDC szakemberei figyelmeztetnek arra, hogy a sok só fogyasztása hosszabb távon megemelheti a vérnyomást, ez pedig szívbetegségekhez és szélütéshez vezethet.

Egy átlagos amerikai lakos naponta 3266 milligramm sót vesz magához ételekkel, ebben az értékben még nincs benne az asztalnál való utánsózás. A CDC által a sófogyasztásra javasolt napi mennyiség egészséges emberek számára 2300 milligramm, a veszélyeztetett csoportba tartozó 60 százaléknyi embernek - így az 51 évnél idősebbeknek, magas vérnyomással élőknek, cukorbetegeknek - ennél is jóval kevesebb sót kellene magához vennie, mindössze napi 1500 milligrammot.

A CDC azt ajánlja, hogy minél több gyümölcsöt és zöldséget egyen az, aki csökkenteni akarja a sóbevitelét. Még a nyers húsokba - csirkébe és disznóhúsba - is sokszor fecskendeznek sót, ezért azt javasolják a szakemberek, hogy minden élelmiszer címkéjét alaposan tanulmányozzák, mielőtt megveszik és elfogyasztják.

Vállalkozás Gyükeri Mercédesz, Rácz Gergő 2024. december. 29. 17:30

Ahol a rizs az isten és perui a spárga: a Nobuban jártunk

Lehet variálni egy felső polcos étteremlánc menüsorában, vagy az főben járó vétek? Honnét tudja egy ázsiai kulináriát szolgáló étterem beszerezni az alapanyagait Budapesten, és hogy lesz a megoldás végül Spanyolország? Ezekről és sok másról faggattuk a Nobu Budapest séfjét, Schreiner Gábort, közben azt is megkérdeztük, hogy a halak filézése közben milyen gyakran vágja meg a kezét.