Munka után Sziget, mondjuk hajnalig. Másnap viszont ugyanúgy be kell menni dolgozni, kínzó másnapossággal is. Megnéztük, mennyi idő alatt ürül ki a szervezetünkből az alkohol, illetve hogyan előzhetjük meg a macskajajt.
A kellemes, mámoros érzés után hirtelen megnő a reakciódő és romlik a mozgáskoordinációs képesség. Aztán következhet a zavarodottság, az elfolyó beszéd, a torzult látás, de jöhet a rosszullét és a hányinger is. Gyakorlott fesztiválozóknak egyetlen reakció sem lehet ismeretlen ezekből. De hogyan vészeljük át ezek után a másnapot? Dolgozni akkor is kell, ha éppen Sziget Fesztivál van.
Tudjuk, hogy az alkohol mindenkire másként hat – arról nem beszélve, hogy a nők feleannyit tolerálnak, mint a férfiak –, sőt, ugyanaz az ember is különbözőképpen reagálhat ugyanannyi italra, aktuális fizikai és lelki állapotától függően. Ennek ellenére megpróbáltunk néhány általános tudnivalót összeszedni az iszogatásról.
Az elfogyasztott alkohol felszívódása már a száj nyálkahártyáján keresztül elkezdődik, a nyelőcsőben folytatódik, majd a gyomorban és még inkább a vékonybélben fejeződik be. A vérbe, a véráramba kerülve eljut a szervezet minden részéhez. A felszívódás körülbelül fél-másfél óra alatt lezajklik, attól függően, hogy mennyire üres vagy teli a gyomrunk, illetve milyen töménységű az ital – a tömény szeszes italok gyorsabban szívódnak fel. Üres gyomornál kevesebb idő kell a felszívódáshoz, míg a nagyobb fehérje-, zsír- és szénhidráttartalmú ételek a lassabb felszívódást garantálják.
A legurított szesz 90 százalékának lebontását a máj végzi el, a fennmaradó mennyiség változatlan formában a vizelettel, illetve a kilélegzett levegővel távozik. "A lebomláshoz és kiürüléshez meghatározott időre van szükség: az egészséges máj 1 óra alatt 1 gramm alkoholt bont le 10 testtömeg-kilogrammonként" – magyarázza Dánielné Rózsa Ágnes dietetikus. A számítás alapja az ideális testtömeg, amit úgy kapunk meg, hogy a testmagasságból levonunk 100-at, például 170 cm magas ember ideális testtömege 70 kg, azaz a mája csak 7 g alkohol lebontására képes óránként, függetlenül attól, hogy 65 vagy éppen 95 kilogrammot nyom a mérlegen az illető.
Az alkohol a lebomlás után már nem mutatható ki a szervezetben, de az iszogatás közben károsult idegrendszeri funkciók még nem állnak teljesen helyre. Mielőtt például volánhoz ülnénk, a megjelölt időtartamokon túl legalább 1-3 órás plusz idővel érdemes számolni.
A szervezetbe jutatott alkohol töménységét hígítja a poharazgatás közbeni, utáni vízivás – szögezi le dietetikus. A fejfájós másnapnak pedig azzal is elejét vehetjük, ha például nem éhgyomorra – az ivás előtt elfogyasztott étel csak késlelteti a felszívódást, és valamennyire védi is a gyomor nyálkahártyáját, ugyanakkor a lassabb felszívódás miatt meghosszabodik a lebomláshoz szükséges idő is – döntjuk magunkba a különféle italokat. Az sem szerencsés, ha másnap a koffeintől várjuk a macskajaj enyhülését; igaz, hogy a reggeli fekete átmenetileg éberebbé tesz, de az alkohol felszívódását nem gyorsítja meg, sőt, a hatása elmúltával még nagyobbat üthet rajtunk a másnaposság.
Egy egységnyi alkohol átlagos kiürülési ideje
Az alkohol típusa (sör, bor stb) | Átlagos lebomlási időtartama |
2 dl bor | 2 óra |
0,5 l sör | 3 óra |
1 koktél | 2 - 4 óra |
5 cl pálinka | 2 - 4 óra |
5 cl vodka | 2 - 3 óra |
5 cl whisky | 2 - 3 óra |