Plázs hvg.hu 2011. június. 07. 16:59

Egy tabletta, amely megöli a szúnyogokat

Ezer vegyszermentes szúnyogirtó tablettát osztanak szét Bécsben, hogy bebizonyítsák, környezetkímélő módon is fel lehet venni a harcot a kellemetlen vérszívók ellen.

„Egy kísérlet keretében szeretnénk felhívni az emberek figyelmét arra, hogy kémiai nagyágyúk nélkül is le lehet győzni a szúnyogokat, ezzel pedig a vegyszer alapú rovarirtószerek használatát szeretnénk csökkenteni“ – magyarázza az akció lényegét Ulli Sima környezetvédelmi tanácsnok. Az elkövetkező napokban Bécs a Biohelp nevű céggel közösen ezer környezetbarát szúnyogirtó-tablettát juttat el a jelentkezőknek kipróbálásra. Az első száz telefonáló ajándékba kap egy-egy 10 darabos tablettát tartalmazó csomagot.

A környezet és az emberi szervezetre nézve teljesen ártalmatlan csodafegyver hatóanyaga a Bti spórás baktérium, amely fejlődése során fehérjekristályokat, endotoxinokat képez. Ezek a szúnyoglárvák bélfalában található speciális receptorokhoz kötődnek, felborítva ezzel a bélsejtek ionháztartását. Így a sejtek vízzel telítődnek, ami a lárvák pusztulásához vezet.

Egyetlen tabletta 300 liternyi esővíz vagy 10 négyzetméternyi vízfelület – például kerti tó – szúnyoglárva-mentesítéséhez elegendő. A Vectobac tablettákat vízben is fel lehet oldani permetezéshez; a szerrel kezelt vizet természetesen öntözésre is lehet használni.

A tabletta hatóanyagaként használt baktériumot Yoel Margalit fedezte fel még 1976-ban. Azóta világszerte alkalmazzák a szúnyogirtásban. Németországban például a Rajna mentén vetik be, Dél-Amerikában pedig a foci-vb előtt szúnyoglárva-mentesítették ezzel a módszerrel a házak tetején található víztartályokat.

Vállalkozás Gyükeri Mercédesz, Rácz Gergő 2024. december. 29. 17:30

Ahol a rizs az isten és perui a spárga: a Nobuban jártunk

Lehet variálni egy felső polcos étteremlánc menüsorában, vagy az főben járó vétek? Honnét tudja egy ázsiai kulináriát szolgáló étterem beszerezni az alapanyagait Budapesten, és hogy lesz a megoldás végül Spanyolország? Ezekről és sok másról faggattuk a Nobu Budapest séfjét, Schreiner Gábort, közben azt is megkérdeztük, hogy a halak filézése közben milyen gyakran vágja meg a kezét.