A géneken keresztül árt a magzatnak az egészségtelen étrend
Olyan mechanizmusra bukkantak cambridge-i kutatók, amely megmagyarázhatja, miért növeli az anya kiegyensúlyozatlan étrendje az utódnál a diabétesz kialakulásának kockázatát későbbi életében - idézte hétfőn a BBC hírportálja.
Az Amerikai Tudományos Akadémia folyóiratában, a PNAS-ben megjelent tanulmányban állatkísérleteik eredményéről számoltak be a kutatók. Leírásuk szerint a patkánykísérletek azt jelzik, hogy az anya kiegyensúlyozatlan étrendje miatt "elhallgathat" egy gén, amely az utódban az inzulin termelődéséért felelős.
Korábbi tanulmányok utaltak arra, hogy a hiányos anyai étrend hozzájárulhat az utódnál jelentkező cukorbetegséghez, a Cambridge-i Egyetem kutatóinak mostani eredményei pedig egy lehetséges magyarázatot adnak ennek mechanizmusára. A szóban forgó gén a Hnf4a jelű, amely a hasnyálmirigy kialakulásában és az inzulintermelésben játszik szerepet. Amikor a kísérletekben a terhes patkányokat fehérjében szegény étrenden tartották, utódaiknál az elvárhatónál nagyobb arányban jelentkezett a 2-es típusú diabétesz a későbbiekben. Kiderült az is, hogy eközben a Hnf4a jelű gén kikapcsolt állapotba került.
Mint Susan Ozanne kutatásvezető elmondta, a továbbiakban más típusú kiegyensúlyozatlan étrendekkel is lefolytatják a vizsgálatokat, hogy megnézzék, azok milyen hatással vannak a patkányutódok egészségére. A kutatók feltételezik, hogy az embernél hasonló mechanizmusok működnek, mint a kisemlősöknél tapasztalt, ezért hangsúlyozták, hogy a nőknek kiegyensúlyozott étrendjükre várandósságuk alatt különösen oda kell figyelniük.