A neves francia séfek 2006-ban fordultak a kulturális miniszterhez, hogy terjessze fel a nemzetközi szervezetnél a...
A neves francia séfek 2006-ban fordultak a kulturális miniszterhez, hogy terjessze fel a nemzetközi szervezetnél a francia konyhát a szellemi világörökségi listára. Elnökké választása után Nicholas Sarkozy is felkarolta a kezdeményezést. Az igazi francia étkezés aperitiffel kezdődik és emésztést könnyítő digestiffel zárul. A kettő között négy fogásból álló ételsor áll: előétel, főétel, sajt és desszert. Mindegyik csak friss, hazai minőségi áru lehet, továbbá a szemet is gyönyörködteti.
A franciák vezették be az ételekhez illő borokat, a kis adagokat és az élvezetre koncentráló fogyasztást. Lényege a legjobb minőségű hazai termék felhasználása. A listára való felvételt azért is szorgalmazták a séfek, mert újabban Franciaországban terjedőben van a globalizációval együtt a gyorsétterem műfaja. Az agrár- és kulturális miniszter nemzeti gasztronómiájuk megőrzése érdekében máris oktatási és kulturális rendezvénysorozatot indít.