A gasztronómiai turizmus nem ismeretlen fogalom már hazánkban sem, sokan szeretnek új kultúrákat a konyhán keresztül...
A gasztronómiai turizmus nem ismeretlen fogalom már hazánkban sem, sokan szeretnek új kultúrákat a konyhán keresztül megismerni. A falusi turizmus is sokat köszönhet a magyar ételek minőségi bemutatásának, de már a hazai szállodákban sem elég a svédasztal ahhoz, hogy a vendég elégedetten távozzon. A menza-korszaknak régen vége, ma már mesterszakácsok versengenek azért, hogy kiváló minőségű ételekkel kápráztassák el a nagyérdeműt.
Ínyenc élvezetek a Spirit Hotelben |
Ötcsillagos kényeztetés, wellness-ínyenceknek – az érzéki pillanatokért. Lepje meg magát, vagy családját egy Gourmet hétvégével a Spirit Hotel Thermal Spa utalványa segítségével. További részletekért kattintson ide! |
Az utóbbi évek tendenciái azt mutatják, hogy egyre több magyar választja a wellness szállodák kedvező hétvégi csomagjait, melyek általában ugyanazok az elemeket tartalmazzák: két éjszaka két főre, wellness részleg használat, masszázs, kontinentális reggeli, svédasztalos vacsora. Ám egyes hotelek, szállodák vagy fogadók kulináris élményeket is bevetve próbálják még csábítóbbá tenni wellness hétvégéiket. Ezekben az ajánlatokban szerepelhetnek tematikus lakomák, degusztációs menük vagy akár gourmet vacsorák is.
Tematikus vacsorán vagy lakomán manapság már nagyon sok szállodában részt vehetünk. Ilyenkor az adott étkezés, sokszor az egész hétvége menüjét egy téma, alapanyag, esemény köré szervezik. Az ősz folyamán rengeteg ilyen lehetőséggel találkozhattunk: újkenyér ünnepe, szüreti vacsora, újbor ünnepe, Márton napi libalakoma, adventi lakoma vagy akár disznótoros hétvége. A lakomák során végigkóstolhatjuk azon ételeket, melyeket az adott ünnepkor tradicionálisan fogyasztanak. Természetesen nem csak a piros betűs napokkor próbálhatjuk ki a tematikus vacsorákat, hiszen sok helyen egy-egy alapanyag vagy nemzetiség kerül az étkezés középpontjába, pl.: halvacsora, gesztenye napok, olasz hétvége. Természetesen olyannal is találkozhatunk, ahol nem csak az étel áll a középpontban: az úgynevezett borvacsorákon egy-egy borász vagy tájegység boraihoz kreálják a séfek az ételeket, így lesz tökéletes a harmónia.
Ha szállodánkban lehetőségünk adódik kipróbálni az étterem degusztációs menüjét, akkor semmiképpen ne hagyjuk ki. A degusztációs vacsora egy rendkívül figyelmesen összeállított menüsor, mely az étterem séfjének különlegességeit, idény fogásait vonultatja fel. Az adagok általában kisebbek, mint amit megszokhattunk, de a fogások száma sem áll meg háromnál – a lényeg, hogy minél több fogást megkóstolhassunk.
Az egyik legkifinomultabb gasztronómiai élményt az úgy nevezett gourmet vacsorák nyújtják, melyek tudatosan és kiemelkedő figyelemmel megkomponált menük. A gourmet vacsorák séfjeinek célja az, hogy minden érzékszervünket bevonják az étkezés során. Nem csak ízlelőbimbóinkat és szaglásunkat célozzák meg: az ételek már-már művészi tálalása a szemet is gyönyörködteti, a fogásokon belül a különböző állagú összetevők nyújtják a változatosságot (puha, omlós, ropogós, kemény összevetők váltják egymást), míg a halk zene kellemes aláfestése az étkezésnek. Aki egyszer kipróbált egy ilyen vacsorát, az sosem fogja elfelejteni.
Tehát mindenképpen érdemes megnézni, érdeklődni, hogy az általunk kiválasztott wellness szálloda rendelkezik-e hasonló programokkal, hiszen igazán maradandó élményt nyújt egy-egy ilyen különleges vacsora. Bizonyos szállodákban meghívott mesterszakácsok főznek egy-egy jeles nap alkalmával, kiemelkedő ételkölteményekkel kápráztatva el minket, van ahol látványkonyha, esetleg „főzőiskola” is vár minket. Merüljünk el bátran a gasztronómia nyújtotta új élvezetekben, próbáljunk ki mindent, ne idegenkedjünk az ismeretlen ételektől, hozzávalóktól, próbáljuk meg szélesíteni gasztronómiai érdeklődésünket – a fogyókúra pedig várhat, míg hazatérünk a pihenésünkről.
-BK-