2010. október. 14. 20:40 Medipress Utolsó frissítés: 2010. október. 14. 20:49 Plázs

Kislány született a húsz éve lefagyasztott embrióból

Egészséges kisbaba született egy húsz évvel ezelőtt lefagyasztott embrióból. Ilyen hosszú ideig még nem tároltak megtermékenyített petesejtet a beültetés előtt - számolt be a Daily Mail.

Az újszülött édesanyja, egy 42 éves amerikai nő tíz éven keresztül próbálkozott mesterséges megtermékenyítéssel, de nem fogant meg. Tavaly azonban egy másik pár ivarsejtjeiből létrehozott, lefagyasztott embriót ültettek a méhébe, így született meg akkor csaknem háromkilós kisfia.

1990-ben öt embriót hoztak létre egy párnak, akiknél akkor sikerrel járt a beültetés, ezért a maradék négyet felajánlották „örökbefogadásra”. Két évtizeddel később a négy embriót felkínálták az asszonynak és férjének azon a klinikán, ahol a meddőségi kezelést kapták. Csak két embrió élte túl a procedúrát, ezeket be is ültették az asszony méhébe, ahol az egyikből egészséges gyermek fejlődött ki. Szakértők úgy vélik, hogy az eset bizonyítja a hosszú távú tárolás problémamentességét, és ez lehetőséget adhat a középkorú nők számára a biztosabb gyermekvállalásra. Alapos kiválasztással ugyanis olyan embriót ültethetnek a méhükbe, amelyet sikerrel ki is hordhatnak.

hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?