2010. július. 01. 12:36 Medipress Utolsó frissítés: 2010. július. 01. 12:18 Plázs

Ellentmondások a csokoládéval kapcsolatban

Jelentősen csökkentheti a magas vérnyomást az étcsokoládé fogyasztása – derült ki a BMC Medicine folyóirat legfrissebb számában közzétett egyik tanulmányból.

Karin Ried és az ausztráliai Adelaide Egyetem kutatói 15 olyan vizsgálat eredményeit elemezték, amelyek a csokoládéban található flavonoidok vérnyomásra gyakorolt hatásának jártak utána, ezek az antioxidánsok az erek tágulatát okozzák.

„A flavonoidokról bebizonyították, hogy megnövelik az érfal sejtjeiben keletkező nitrogén-oxid mennyiségét, amely elősegíti az ér tágulását és következményesen csökkenti a vérnyomást” – magyarázta Ried. Majd hozzátette: a csokoládé valódi hatásaival kapcsolatban azonban ellentmondásos eredmények születtek. Azt találtuk, hogy az étcsokoládé szerény mértékben ugyan, de kimutathatóan csökkenti a magas vérnyomásban szenvedők vérnyomásértékeit, azonban ez nem igaz a normál vérnyomás esetében.

A tapasztalt hatás mértéke (5 Hgmm-nyi csökkenés) megegyezik a napi 30 perces testmozgás vérnyomáscsökkentõ hatásáéval és elméletben akár 20 százalékkal is csökkentheti a szív-érrendszeri betegségek kockázatát a következõ öt évben.

A kutatók azonban óvatosságra intenek. A csokoládé vagy a csokoládés italok hosszútávú terápiás hatása megkérdőjelezhető.