2010. február. 25. 16:44 MTI Utolsó frissítés: 2010. február. 25. 16:46 Plázs

Két kis vágással végeztek tüdőátültetést

Minimálisan invazív eljárással, mindössze két kisebb vágást ejtve végeztek tüdőátültetést orvosok Németországban.

A münsteri Egyetemi Klinika szakemberei az úgynevezett kulcslyuksebészeti módszert alkalmazva hajtották végre a beavatkozást, amelyet eddig rendszerint epehólyag- és vakbélműtéteknél, illetve a szíven végrehajtott kisebb operációknál alkalmaztak. A Németországban évente végrehajtott mintegy 270 tüdőátültetéshez a legtöbb esetben nagy vágással teljesen megnyitják a mellkast. A műtétre hetekkel ezelőtt került sor, az orvosok azonban csak most számoltak be orvosi szempontból lenyűgöző teljesítményükről.
   
A minimális beavatkozással végzett műtétet egy ötvenéves férfin végezték, a beteg tüdőfibrózisban szenvedett, betegségén csak transzplantációval lehetett segíteni. "A páciensek minden lélegzetvételkor hörögnek, a fogmosáshoz is alig van levegőjük" - írta le a betegséget Karsten Wiebe, a műtétet végző mellkassebész.
   
Az átültetéshez a mell alatt két, egyenként tíz centis vágást ejtettek, amelyen keresztül behelyezték a donorszervet. "A tüdőlebenyek egy kézben is elférnek, ha légmentesek és összeesettek" - részletezte a beültetést a specialista. "Az eljárás rendkívül kíméletes a beteg számára, számunkra viszont bonyolult. Az orvosoknak kisebb a rálátásuk a műtét során" - magyarázta, megjegyezve, hogy a felépülés sokkal gyorsabb és kevesebb a szövődmény.
   
A münsteri páciens egy nála nagyobb termetű elhunyttól kapott szervet, így a tüdőt a műtét előtt némileg le kellett kicsinyíteni. A beteg hét héttel a beavatkozás után csütörtökön Dél-Németországban kezdte meg a rehabilitációt.

hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?