Hogyan hat egészségünkre az alkohol?
Az étkezések közben megivott szesz csökkenti annak a veszélyét, hogy az epehólyagban lévő epe koleszterintartalmából kövek képződjenek. Az angol vizsgálat igéretes eredményeit az emésztőszervi betegségekről rendezett tanácskozás egyik előadásán ismertették Chicagóban.
A mérsékelt alkoholfogyasztás kedvező egészségügyi hatásait már több, nagy tanulmány igazolta. Főleg a borivással kapcsolatosan figyelték meg, hogy az ebédhez, vacsorához elfogyasztott pohárnyi italt kedvelők ritkábban kapnak szívinfarktust vagy szélütést, mint azok, akik soha nem isznak, vagy egész nap emelgetik a poharat.
Andrew Hart és munkatársai most azt vizsgálták, hogy a szeszfogyasztás hogyan befolyásolja az epekövek kialakulását. Egy hatalmas vizsgálatban közel 26 ezer felnőtt egészségi állapotát követték egy évtizeden keresztül. Ezek közül 267 vizsgálati résztvevőnek keletkezett epeköve.
Nézzünk a pohár fenekére. Csak mértékkel |
Azt találták, hogy azoknak az átlagosan 62 éves vizsgálati alanyoknak, akik naponta egy-két deci bort, vagy egy féldeci töményt fogyasztottak, 32 százalékkal ritkábban lett kő az epehólyagjukban, mint az alkoholt nem ivóknak.
A kedvező hatás hátterében a kutatók föltételezése szerint az lehet, hogy az alkohol csökkenti annak az esélyét, hogy az epehólyagban lévő epe koleszterintartalma kövekké álljon össze. Az adatok értékelése azt is jelezte, hogy az erősebb alkoholisták még védettebbek voltak epekövesség ellen, mint azok, akik csak szolidan ittak, de a több szesz egyéb veszélyei miatt a vizsgálók - csupán epekővédelem végett - az alkoholfogyasztás növelését nem ajánlják.
A megfigyelés jelentőségét az adja, hogy a statisztikák szerint minden három nőből átlagosan egynek lesz előbb-utóbb epeköves panasza. A férfiak között ennek a kockázata fele ilyen nagy, de az életkor előrehaladtával ez is növekszik.