Plázs travelline.hu 2009. február. 19. 07:39

Új receptkönyv Haydn kulináris utazásaival

Az ORF magyar nyelvű honlapján található beszámoló szerint az olvasók...

Wikimedia (Creative Commons)

Az ORF magyar nyelvű honlapján található beszámoló szerint az olvasók tulajdonképpen egy kulináris időutazáson vehetnek részt a könyv segítségével.    

A leírt ételkülönlegességek, amelyek között hagyományos magyar, pannon, burgenlandi, bécsi és angol fogások találhatók a mai kor ízlésvilágához igazítva, azokból a régiókból származnak, amelyekben Haydn gyakran megfordult, illetve élt. A 204 oldalas, Kochen macht Haydn Spass című könyv számos korabeli, részben a zeneszerzőhöz kötődő anekdotával fűszerezi az étkezési szokások bemutatását. Egyebek között kiderül belőle, hogy a zeneszerző imádta az édességet - köztük a marcipánt és a csokoládét -, mi több, szenvedélyes horgász volt.
   
A könyvhöz CD-lemez is tartozik, amelyről Haydn asztali zenéje szól: a darabok hossza elárulja, hogy annak idején mennyi időt szántak az egyes fogások elfogyasztására.
   
A kötet megjelentetésére a zeneszerző halálának kétszázadik évfordulója alkalmából megrendezésre kerülő Haydn-emlékév szolgáltatta az alkalmat.

MTI