Plázs travelline.hu 2008. július. 29. 09:02

Vacsorával emlékezzünk a nyaralásra

A nyaralási élmények felelevenítése többnyire csak a közös...

Legyünk kreatívak a konyhában!
Creative Commons

A nyaralási élmények felelevenítése többnyire csak a közös élményben résztvevőket köti le. Még a legközelebbi barátok is unják - mégoly egzotikus is volt az üdülés helyszíne - a vetítéses úti meséléseket. Hajdanán ez nem így volt, hiszen a programról és a szállodáról nem kaptak a résztvevők DVD-t, amelyet bármikor lejátszhatnak, hogy felidézzék a helyszínt, ráadásul profi minőségben, nem létezett digitális fényképezőgép, régebben még internet se, no meg az emberek nagy része nem engedhette meg magának, hogy utazzon.
   
Ma is előfordul azonban, hogy összejön a "nagy csapat" ősszel és felidézi - többnyire egy-két évig - a jól sikerült üdülés sztorijait, a társaság emlékezetes poénjait, amíg csak nem mossa mindezt el egy újabb nyaralás frissebb emléke. Kedves gesztus lehet, ha előtte a barátoknak e-mailben elküldjük az általunk róluk készített fotókat - ez mindig jobban érdekli az embereket, mint a tájkép vagy a szálloda - vagy rátesszük egy CD-re, hogy ne terhelje az internetes postaládájukat.
   
Az ilyen estéket jól festi alá a "nosztalgiavacsora", amely a távoli helyszíneken fogyasztott ételekre-italokra emlékeztet. Ma már nem kunszt összeszedni a  nagy hipermarketekben, piacokon vagy exkluzív csemegeboltokban a világ szinte minden tájáról származó csemegéket. Ha Görögország, elég csak a piacra elmenni, hiszen az olívabogyók, feták, töltött szőlőlevélkék, a báránysült és a hozzávaló friss zöld fűszerek, de még az ouzo vagy a vörösbor is szinte mindenütt fellelhető.
   
Tunéziát sem nagy ördöngösség felidézni: szinte mindegyik keleti boltban lehet kapni kusz-kuszt - ez a legjellegzetesebb alapanyag -, sült csirkét, még inkább bárányt és salátákat minden mennyiségben. Olaszország ma már nem egzotikum, de mégis nagy sikert arathat a háziasszony a házilag pirított fokhagymás olajos kenyérkékkel, rajta apróra vágott zöldfűszeres paradicsom, hozzá parmezán (megteszi az eredeti olasz helyett a fele árú, de igen finom lengyel parmezán is) száraz sonka, olajbogyó, desszertnek meg fagylalt, vagy hideg narancskrém pirított mandulával netán reszelt fehér csokoládéval. Jól ismert, közeli országok esetében ne a megszokott, egyébként is "importált" fogásokat adjuk fel -  a pizzát vagy a tiramisu-t tehát most felejtse el a háziasszony.
   
Svédország vagy Oroszország izgalmasabb úti cél manapság, mint Egyiptom vagy Törökország, hiszen kevesebben vágnak neki Északnak. A családi svéd esthez elég elmenni a híres lakberendezési áruházba, az orosz hangulatú bulit is könnyű megoldani a kifejezetten erre az országra szakosodott kínálatú csemegeboltokban való vásárlással. India sem problémás ebből a szempontból, hiszen sok helyen lehet már kapni eredeti indiai fűszereket és különféle pitákat is.
   
Mindehhez alapfeltétel egy-egy helyben vásárolt CD, mert a zenei aláfestés mindig fokozza a hatást.

MTI