Plázs travelline.hu 2008. szeptember. 01. 08:19

Nemzetközi Tiszai Halfesztivál 2008

Tizenkettedik éve, hogy szeptember első hétvégéjén a halászlé...

Creative Commons

Tizenkettedik éve, hogy szeptember első hétvégéjén a halászlé fenséges illata tölti be a szegedi Tisza partot. Amatőr- és mesterszakácsok, családi- és vállalati csapatok, a politika, a közélet és sport prominens személyei vállalkoznak arra, hogy bográcsban halászlevet főzzenek " A SZEGEDI HÍD ALATT...", és ezzel kiérdemeljék Frank Sándor Venesz díjas mesterszakács által alapított Halfőző Érdemrendet.

A különlegesen ízletes szögedi halászlé hagyományainak megőrzése, a hal -mint egészséges táplálék - népszerűsítése érdekében alapított érdemrend elnyeréséhez a résztvevőknek hét éven át kell halat sütni-főzni. Első évben minden halfőző vasbogrács érdemrendet kap, majd a réz,- bronz, ezüst, arany, gyé-mántbogrács fokozatokon keresztül jut el az ÖRÖKÖS HALFŐZŐ címig. A bankkártya méretű érdemrenden egy gyémántszemű ezüst hal, arany bogrács és rubin kövekkel kirakott lángnyelvek találhatók, mely méltó, ékszer értékű elismerése a hét éves kitartó részvételnek.

2007-ben öt nevezőnek került átadásra az örökös halfőző érdemrend, és 100 új halfőző tűzte célul a megtisztelő cím elérését. Az újszegedi parton 182 csapat vállalta s szegedi halászlé hagyományainak öregbítését, a szegedi oldalon a rakpartra kitelepült halászcsárdák, vendéglátósok várták a halételekre éhes vendégek áradatát.

A bográcshelyek az idén is az Újszegedi Partfürdőn kerülnek kijelölésre. A remélhetőleg ismét verőfényes napsütésben a ligetes, füves Tisza part ideális környezet, egy kis kikapcsolódásra, szórakozásra. Több mint 200 mázsa ízletes ponty, sokaknál harcsa, süllő, pisztráng kerül a bográcsokba. A napfény és a vizek városában napenergiát használva is főznek majd halászlevet.

A rendezvény szervezője a ROOSEVELT TÉRI HALÁSZCSÁRDA a vízi bástyára felállított 7000 adagos óriás bográcsban szombaton és vasárnap naponta főz, így csupán itt közel 14000 adag halászlé ké-szül a Szegedre látogató vendégeknek. Az Algyői Halászcsárda sátrában "gyevi filézett halászlé" fő, má-sutt ínycsiklandozó süllő, harcsa, pisztráng, keszeg sül.

A családfők a sziesztát a Stefánián, a Vármúzeum melletti borozókban, néhány pohár jó bor mellett tölthetik, miközben a Korányi fasor árnyékában kézműves kirakodó vásáron a gyerekek kaphatnak vásár fiát. A vállalkozó kedvűek a szegedi panorámát madártávlatból hőlégballonból és repülőgépből is megte-kinthetik. A Tiszán olimpikonok társaságában sárkányhajózhatnak.

Az érdemrendek és különdíjak szombaton 17 órakor a Partfürdőn kerülnek átadásra. A vízi színpadon a Szerencsejáték Rt. nyeremény sorsolására kerül sor, ahol a Boszorkánysziget - Maros torkolat rekord kísérlet nevezői járhatnak szerencsével.

www.itthon.hu

Kult HVG 2024. november. 26. 20:00

"Amit mi csinálunk, az hosszútávfutás" – színfalak mögött az Ivan & The Parazollal

Néhány napon belül több helyen és több helyzetben is találkoztunk a jövőre hatodik nagylemezét megjelentető Ivan & The Parazollal, hogy megtudjuk, mitől különleges a zenekar új nagylemeze, hogyan áll most a 14 éves zenekar, mi történt velük az elmúlt években, és miért gondolják azt, hogy eljött az együttes aranykora. A HVG kisfilmje.