2008. augusztus. 18. 19:09
MTI
Utolsó frissítés: 2008. augusztus. 18. 19:10
Plázs
Rákkeltő anyagot találtak a chipsben
Rákkeltő anyagot, glicidamidot tartalmaz német tudósok kutatási eredményei szerint a sült krumpli és a chips.
Az anyag a hevítés során válik ki a szénhidrátban gazdag élelmiszerekből, és sokkal veszélyesebb rákkeltő, mint a hat éve a sült krumpliból kimutatott akrilamid - ismertette hétfőn a müncheni egyetem munkatársai vizsgálódásának eredményeit. Nagy visszhangja volt annak idején, hogy a sült ételekből kimutatták a rákkeltő akrilamidot. Miután ezt az anyagot a máj a még fokozottabban rákkeltő glicidamidra bontja le, a kutatók mindig gyanították, hogy glicidamid önállóan is keletkezik az élelmiszerek hevítésekor.
Noha nagyon kis mennyiségben fordul elő - a kutatás szerint 0,3-1,5 mikrogrammot tartalmaz egy kilogramm sült krumpli, illetve chips - már a legkisebb glicidamidmennyiség is képes megváltoztatni az emlősök sejtjeinek genotípusát. Az sem mindegy, milyen olajban, s meddig sütjük a krumplit: az egyébként szívbarát, egészségesnek elkönyvelt telítetlen zsírsavakban - például napraforgóolajban - sült adagokból sok glicidamidot mutattak ki a kísérletek során. Jóval alacsonyabb volt a glicidamidkoncentrátum telített zsírsavak - például pálmaolaj - használata esetén, igaz, ezek a zsírsavak megnövelik a szívbetegeségek és a keringési zavarok, illetve a cukorbetegség kialakulásának kockázatát.
A kutatók azt tanácsolják, ha napraforgóolajban is, de legfeljebb 175 fokon, s lehetőleg rövid ideig süssünk, mert így a tudomány jelenlegi állása szerint még elviselhető határon belül marad az akrilamid - s vele együtt a glicidamid - káros hatása.
Noha nagyon kis mennyiségben fordul elő - a kutatás szerint 0,3-1,5 mikrogrammot tartalmaz egy kilogramm sült krumpli, illetve chips - már a legkisebb glicidamidmennyiség is képes megváltoztatni az emlősök sejtjeinek genotípusát. Az sem mindegy, milyen olajban, s meddig sütjük a krumplit: az egyébként szívbarát, egészségesnek elkönyvelt telítetlen zsírsavakban - például napraforgóolajban - sült adagokból sok glicidamidot mutattak ki a kísérletek során. Jóval alacsonyabb volt a glicidamidkoncentrátum telített zsírsavak - például pálmaolaj - használata esetén, igaz, ezek a zsírsavak megnövelik a szívbetegeségek és a keringési zavarok, illetve a cukorbetegség kialakulásának kockázatát.
A kutatók azt tanácsolják, ha napraforgóolajban is, de legfeljebb 175 fokon, s lehetőleg rövid ideig süssünk, mert így a tudomány jelenlegi állása szerint még elviselhető határon belül marad az akrilamid - s vele együtt a glicidamid - káros hatása.
Itthon
hvg.hu
2005. augusztus. 23. 14:20
Minden ötödik chips zsírosabb és sósabb az ígértnél
Gasztro
MTI
2008. május. 09. 11:35
Chips-teszt: sósak, sósak, rossz ropogósak
Plázs
MTI
2008. április. 11. 17:35
Mi van a chipsekben, üdítőkben, édességekben?
Vállalkozás
hvg.hu
2007. szeptember. 28. 14:45
Burger chips már a boltokban is
Világ
MTI
2005. augusztus. 29. 08:37
„A chips akrilamidot tartalmaz, és rákot okozhat”
Gasztro
Vétek György
2008. július. 04. 07:50