2008. május. 09. 11:35 MTI Utolsó frissítés: 2008. május. 09. 12:02 Gasztro

Chips-teszt: sósak, sósak, rossz ropogósak

Egészségtelenek és drágák az óriási választékban kapható sós rágcsálnivalók – állapította meg a Kosár, a fogyasztók magazinja, amikor tízféle chipset és snacket tesztelt.

A laboratóriumi eredmények szerint például a Traccsparti nevű sült burgonyaszirom 100 grammonként 41,7 gramm zsírt tartalmaz, miközben már 20 is túl soknak minősül 100 grammra vetítve. A tesztbe válogatott tízes csapat második öt terméke sem mutatott sokkal jobb eredményt, minden 100 grammjukból 32,1-34,3 százalék zsír.

A sótartalommal is gond van. A nyolcadik helyen végzett tortillachips sótartalma volt a legalacsonyabb – 0,71 gramm 100 grammra vetítve –, míg az első helyezettben háromszor annyit mértek. Sok só volt a hagymás-sült húsos ízű chipsben is: 2,32 gramm.

Ráadásul drágák ezek a termékek – állapították meg a fogyasztóvédelmi magazin által megbízott tesztelők: a legolcsóbb, sajtízű snackből 100 grammot 145 forintért lehet megvenni, a legdrágább pedig az enyhén sózott tortilla, azaz kukoricachips volt, ebből 100 gramm 330 forint. Igaz, ebben kevesebb a só, viszont egy húsz dekás zacskóért 659 forintot fizettek a tesztelők.

hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?