Lassíthatjuk az öregedést, ha kevesebbet eszünk
Ha akár csak 300-500 kalóriával eszünk kevesebbet egy nap, akkor jó eséllyel csökkenthetjük az öregedés jeleit és tovább élhetünk - állítja egy új tanulmány.
A kutatók már régen kimutatták, hogy a kalóriabevitel csökkentésével lassul az öregedés folyamata az egereknél és patkányoknál. A népszerű tudományos magyarázat szerint ilyenkor csökken a pajzsmirigy hormontermelése (T3), amely lassítja az anyagcserét és a sejtöregedést.
A Saint Louis Egyetem kutatóinak új tanulmánya felfedte, hogy ez a hormoncsökkenés akkor jelentkezik, mikor elhagyjuk a nehéz desszerteket vagy a Big Mac menüket pulykás szendvicsre cseréljük. „A kutatásunk bebizonyította, hogy a kalória csökkentése ugyanolyan hatással van az emberekre, mint az állatokra” – írta jelentésében a vezető szerző, Edward Weiss tápanyag- és táplálkozástudományi docens. „A következő lépés, hogy megfigyeljük, valóban csökkenti-e az életkorral járó szövetkárosodást. Erről csak hosszú távú kutatások útján győződhetünk meg.”
A Rejuvenation Research című szaklap júniusi számában közzétett eredmények 50-60 év közötti, a változó koron már átesett, nemdohányzó, egészséges, de mozgásszegény életmódot folytató nők körében készített kutatásból származnak. Az önkénteseket három csoportra osztották a kísérlet egyéves időtartamára. Az egyik csoport napi 300-500 kalóriával csökkentette az energiabevitelét; a másik nem változtatott étkezési szokásain, ellenben rendszeres testedzésbe kezdtek; a harmadik csoport a korábbi életvitelénél maradt.
Míg a csökkentett kalóriaértékű táplálkozást és a testedzést folytató csoport tagjainak egyaránt csökkent a testzsír-tömege, a pajzsmirigy-hormon szintje csak a kevesebb táplálékot fogyasztó csoport tagjainál csökkent. Habár hosszabb távú megfigyelés szükséges annak meghatározására, hogy a T3 szintjének csökkenése valóban lassítja-e az öregedést, Weiss állítása szerint a kalória csökkentése mindenképp jó ötlet. "Rengeteg bizonyíték áll rendelkezésre, hogy a kalóriacsökkentés csökkenti egy sor népbetegség kockázatát, mint például a rák, a cukorbetegség vagy a szívbetegség. Ráadásul tovább is élhetünk.”
Weiss arra figyelmeztetett, hogy a kalóriacsökkentés nem elég, fontos a tápanyagokban gazdag, egészséges táplálkozás. Az anyagcsere hosszú távú lelassulása idővel hajlamossá tehet az elhízásra. Weiss szerint az egészséges testsúly megtartásának titka a következetes táplálkozás és a rendszeres testedzés.