2008. május. 28. 11:26
MTI
Utolsó frissítés: 2008. május. 28. 11:32
Plázs
Speciális kakaó segíthet a cukorbetegeken
Egy csészényi, speciális vegyületekkel dúsított kakaó javíthatja a cukorbetegek ereinek funkcióját - állítják német kutatók.
A diabéteszes beteg esetében nagyobb a szív- és érbetegségek, valamint a stroke, az agyi érkatasztrófa kockázata. Ez azzal magyarázható, hogy a magasabb vércukor miatt károsodik, rugalmatlanná válik az érfal, s így nem képes olyan mértékben tágulni, ahogy ezt a szervezet igényelné. Ennek következtében magasabb vérnyomás is kialakul, ami tovább súlyosbítja a problémákat - olvasható a BBC News hírei között.
Az acheni egyetemi kórház orvosai tíz cukorbeteggel egy hónapon keresztül napi három bögre kakaót itattak, majd egy speciális teszt segítségével mérték az erek funkcióját. Mint kiderült, a kakaókúra hatására az erek tágulási képessége csaknem azonnal visszatért.
Míg egy egészséges egyén artériái átlagosan 5 százalékkal képesek tágulni, a kísérlet megkezdése előtt a cukorbetegeké csupán 3,3 százalékkal. A kakaó elfogyasztása után két órával ez az érték viszont 4,8 százalékra emelkedett. A harmincnapos kúra letelte után az artériák "kakaó előtti" tágulási értéke 4,1 százalékos volt. Két órával egy bögrényi kakaó elfogyasztása után viszont az erek tágulási kapacitása 5,7 százalékot ért el.
A kutatásokat irányító Malte Kelm szerint a flavonoidok által előidézett kedvező hatás valószínűleg azzal magyarázható, hogy növelik az értágító hatásával bíró nitrogén-oxid mennyiségét. Ugyanakkor a kutató arra figyelmeztet, hogy a betegek bolti kakaóval mit sem érnek, hiszen a kísérletben az ital flavonoidokkal dúsított változatát alkalmazták.
"A vizsgálati eredmények arra engednek következtetni, hogy az élelmiszerekben található flavonoidok fontos szerepet játszhatnak a cukorbetegség kardiovaszkuláris szövődményeinek megelőzésében" - mutatott rá Malte Kelm.
Az acheni egyetemi kórház orvosai tíz cukorbeteggel egy hónapon keresztül napi három bögre kakaót itattak, majd egy speciális teszt segítségével mérték az erek funkcióját. Mint kiderült, a kakaókúra hatására az erek tágulási képessége csaknem azonnal visszatért.
Míg egy egészséges egyén artériái átlagosan 5 százalékkal képesek tágulni, a kísérlet megkezdése előtt a cukorbetegeké csupán 3,3 százalékkal. A kakaó elfogyasztása után két órával ez az érték viszont 4,8 százalékra emelkedett. A harmincnapos kúra letelte után az artériák "kakaó előtti" tágulási értéke 4,1 százalékos volt. Két órával egy bögrényi kakaó elfogyasztása után viszont az erek tágulási kapacitása 5,7 százalékot ért el.
A kutatásokat irányító Malte Kelm szerint a flavonoidok által előidézett kedvező hatás valószínűleg azzal magyarázható, hogy növelik az értágító hatásával bíró nitrogén-oxid mennyiségét. Ugyanakkor a kutató arra figyelmeztet, hogy a betegek bolti kakaóval mit sem érnek, hiszen a kísérletben az ital flavonoidokkal dúsított változatát alkalmazták.
"A vizsgálati eredmények arra engednek következtetni, hogy az élelmiszerekben található flavonoidok fontos szerepet játszhatnak a cukorbetegség kardiovaszkuláris szövődményeinek megelőzésében" - mutatott rá Malte Kelm.
Plázs
MTI
2008. április. 19. 13:04
Csaknem másfélmillió magyar cukorbeteg
Plázs
Medipress
2008. május. 13. 14:10
Cukorbetegek is fogyaszthatnak cukrot?
Plázs
Medipress
2008. április. 18. 07:00
Átfogó vizsgálatok a cukorbetegségről
Plázs
Medipress
2008. május. 21. 07:50
Az inzulin kikerülése, új esély cukorbetegeknek
Plázs
MTI
2008. május. 16. 17:10
Magas vérnyomástól, cukorbetegségben szenved a magyar
Plázs
Medipress
2008. május. 27. 13:20