2007. augusztus. 22. 13:30 MTI Utolsó frissítés: 2007. augusztus. 22. 13:37 Plázs

Genetikailag vagyunk finnyásak

A gyerekek nagyrészt genetikailag finnyásak, vagyis evolúciós módon alakult ki bennük az a biztonsági magatartás, hogy elutasítják a számukra ismeretlen ételeket - mutatták ki brit kutatók.

A szakemberek szerint a gyerekek 80 százalékban genetikai okból finnyásak, ami azt jelenti, hogy sok ezer év alatt rögződött génjeikben az az elővigyázatosság, hogy a mérgező anyagok elkerülése végett elutasítják a szokatlan ételeket. A jelenség neve táplálkozási neofóbia, és az állatokra is jellemző. Ám ha egy gyereknek sokszor kínálják fel az új ételt a szülei, nagy türelemmel megszerettethetik vele - hangsúlyozzák a kutatók.
 
A kutatás során több mint ötezer - egypetéjű és kétpetéjű - ikerpárt és szüleit vizsgálták meg. Az ikerség azért volt fontos, mert ennek révén szétválasztható volt a nevelési környezet és a gének hatása. Az eredményről az American Journal of Clinical Nutrition nevű szakfolyóiratban számoltak be.
hvg360 Parászka Boróka, Tiszóczi Roland 2025. január. 16. 06:30

A német választás megmutathatja, mennyire kell Európának rettegnie Elon Musktól

Donald Trump elnöki eskütételével Elon Musk politikussá válása is lezárul. A világ leggazdagabb embere az általa épített rakétákat idéző sebességgel igyekszik megváltoztatni az internetes kommunikáció terepét és szabályait, hogy érdeke és víziója szerint formálja át Amerikát és Európát.