2007. július. 12. 10:50
MTI
Utolsó frissítés: 2007. július. 12. 11:28
Plázs
Magyarországon nincs rákkeltő színezék
Nincs rákkeltő színezék az országban: Szeitzné Szabó Mária, a Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal (MÉBIH) főigazgatója megerősítette, hogy Magyarországon se nem gyártanak, se nem importálnak olyan élelmiszert, amely tartalmazza a Vörös 2G jelű élelmiszer színezéket. Ennek rákkeltő hatását az Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal (EFSA) vizsgálata nem zárta ki.
Szeitzné Szabó Mária, a Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal (MÉBIH) főigazgatója elmondta, hogy vizsgálódtak a Húsipari Szövetségnél, az élelmiszer-feldolgozó szakmai szervezeteknél és eszerint sem az előállításnál, sem a behozatalban nincs olyan élelmiszer, amely az E 128 festékanyagot tartalmazná.
Az Európai Unióban csak Angliában és Írországban van olyan élelmiszer, mint a kedvelt reggeli kolbász és a burger (vagdalthús), amely a Vörös 2G színezéket tartalmaza. Az Ír Élelmiszerbiztonsági Hatóság fölszólította a gyártókat, hogy módosítsák ezeknek a termékeknek a receptjét, de az eddig előállított élelmiszert árusíthatják, mert a színezék kockázata minimális.
Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal (EFSA) 2003-ban az Európai Bizottság fölkérésére kezdte a vizsgálatot, és patkánykísérletek eredményeiből arra a következtetésre jutott, hogy a szervezetben nagyrészt anilinná átalakuló Vörös 2G színezék rákkeltő hatását kell feltételezni. Az anilin genetikai állományt károsító hatását a legújabb kutatási eredmények ugyanis nem zárják ki - így foglalt állást az ESFA.
A magyar hivatal folyamatosan szerzi be az információkat, importtal bekerülhet ugyan az élelmiszer, mert szabad a piac, de a csomagoláson kötelező feltüntetni az élelmiszeradalék- és színező anyagokat - tette hozzá Szeitzné Szabó Mária.
Az Európai Unióban csak Angliában és Írországban van olyan élelmiszer, mint a kedvelt reggeli kolbász és a burger (vagdalthús), amely a Vörös 2G színezéket tartalmaza. Az Ír Élelmiszerbiztonsági Hatóság fölszólította a gyártókat, hogy módosítsák ezeknek a termékeknek a receptjét, de az eddig előállított élelmiszert árusíthatják, mert a színezék kockázata minimális.
Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal (EFSA) 2003-ban az Európai Bizottság fölkérésére kezdte a vizsgálatot, és patkánykísérletek eredményeiből arra a következtetésre jutott, hogy a szervezetben nagyrészt anilinná átalakuló Vörös 2G színezék rákkeltő hatását kell feltételezni. Az anilin genetikai állományt károsító hatását a legújabb kutatási eredmények ugyanis nem zárják ki - így foglalt állást az ESFA.
A magyar hivatal folyamatosan szerzi be az információkat, importtal bekerülhet ugyan az élelmiszer, mert szabad a piac, de a csomagoláson kötelező feltüntetni az élelmiszeradalék- és színező anyagokat - tette hozzá Szeitzné Szabó Mária.
Plázs
Kulcsár Hajnal (hvg.hu)
2007. június. 13. 06:30
Mivel E-tetnek minket?
Gazdaság
MTI
2007. július. 06. 11:57
A Nestlé az élelmiszerek tartós drágulását jósolja
Plázs
MTI
2007. július. 05. 13:25