2007. február. 14. 17:30 hvg.hu Utolsó frissítés: 2007. február. 15. 12:37 Plázs

Mondjunk le a vörös húsokról, rákot okozhat

Azok a nők, akik naponta több mint másfél étkezés alkalmával fogyasztanak vörös húsokat, közel kétszeresére növelik esélyüket a hormonháztartás egyensúlytalansága következtében kialakuló mellrákra, ellenben azokkal a nőtársaikkal, akik hetente is csak maximum háromszor esznek ilyen ételeket – áll a Harvard tanulmányában.

A mell – a prosztatához és a vastagbélhez hasonlóan – daganatának kialakulását ugyanis nagyban befolyásolja a hormonális egyensúly; magas ösztrogén, illetve alacsony progeszteron szint esetén jóval nagyobb az elváltozás megjelenésének esélye.

A Harvard egyetem kutatói több mint 90 ezres adatbázist vizsgáltak át - amely mellesleg a nők étrendi szokásait is tartalmazta – és úgy találták, hogy a vörös hús fogyasztása kapcsolatba hozható mellrák kialakulásának arányával.

A tanulmány szerint azok a nők, akik többször vesznek magukhoz vörös húsokat, általában túlsúlyosak, és gyakran dohányoznak is – ezek pedig mind növelik az esélyt a melldaganatra. A kutatók arra jutottak, hogy figyelembe véve ezt a két kockázati tényezőt, a vörös hús fogyasztása tovább rontja a helyzetet, és tovább fokozzák a kockázatot: „Reméljük, hogy eredményeink újabb okot adnak arra, hogy a nők csökkentsék a vörös húsok bevitelét szervezetükbe” – mondta Eunyoung Cho, a tanulmány társszerzője.

A Seattle-ben található Fred Hutchinson rákkutató központ munkatársa, Dr. Anne McTiernan szerint csupán a szóban forgó tanulmányra alapozva, még nem kell vegetáriánussá válniuk azoknak, akik csak alkalmanként esznek ilyen húst. McTiernan megkérdőjelezte, hogy a tanulmány résztvevői pontosan emlékeztek volna vissza az általuk elfogyasztott vörös hús mennyiségére. „500 gramm bélszín vagy három, 100 grammos hússzelet egyre megy, az emberek képtelenek meghatározni, hogy pontosan mennyit is ettek.”

Mike Adams, fogyasztóvédő, aki egyébként az Élelmiszeri figyelmeztetés (Grocery Warning) szerzője is, úgy véli: Cho felfedezései azt mutatják, hogy a fogyasztóknak fel kéne hagyniuk a vörös húsok evésével. Sőt, szerinte az eredmények a friss mellett a feldolgozott, csomagolt vörös húsokra is vonatkoznak.

„Nem leptek meg minket a kutatási eredmények, hiszen jól tudjuk, hogy a csomagolás során a húsok tartósságának megőrzése céljából hozzáadott vegyszerek rákkeltőek” – mondta Adams. Előző kutatások a vörös húsokat már kapcsolatba hozták a prosztata-, vastagbél-, hasnyálmirigy-, és mellrákkal, valamint más egészségügyi problémákkal is „Azoknak az embereknek, akik el szeretnék kerülni a rákot, azt tudjuk tanácsolni, hogy hagyják abba a vörös húsok fogyasztását, és térjenek át elsősorban növényi alapú étrendre” – tette hozzá.

Kult Balla István, Németh Róbert 2024. november. 30. 20:00

„Ez az első olyan lemezanyag, aminek az írása közben józan voltam” – Analog Balaton-interjú

„A leszaromság is abból jöhet, hogy csináljuk, amit szeretünk, és nem kell magunkat megerőltetni” – írja le a nemrég Repedés című albummal jelentkező Analog Balaton a hozzáállásukat a világhoz. Szomorú-e a mai popzene? Milyen volt a tagok – Zsuffa Aba és Vörös Ákos – híres Kinizsi utcai albérlete? Miben más józanul dalokat írni, mint a korábbi gyakorlat? Interjú.