2007. január. 02. 11:00 euractiv.hu Utolsó frissítés: 2007. január. 02. 11:38 Plázs

Finomabb a boldog állat húsa

Megjelentek az egészségesebb és jobb minőségű táplálkozással kapcsolatos uniós tudományos kutatások első eredményei.

Az EU Hatodik Kutatási Keretprogramjának (FP6) része volt Az étel minősége és a biztonság című projekt, amelynek kutatásait 2002 és 2006 között végezték, 685 millió eurós uniós költségvetésből. A cél az volt, hogy bebizonyítsák: a tudomány eszközeinek felhasználásával lehetséges egészségesebb élelmiszereket előállítani, ráadásul úgy, hogy ez ne menjen az élvezeti érték rovására, vagyis az evés továbbra is örömteli foglalatosság legyen.

A közzétett eredményekből megtudható például, hogy az organikusan termelt alapanyagokból készített étel sokkal táplálóbb, mint az, amelynek előállításához hagyományos, ipari módszerekkel készült alapanyagokat használtak fel. Egy kutatás kimutatta például, hogy a „nem gyári” tej 60 százalékkal több egészséges zsírsavat tartalmaz, továbbá 20 százalékkal több antioxidáns és vitamin van benne. Egy másik kutatásban kimutatták, hogy a hal és a tenger gyümölcseinek rendszeres fogyasztása megelőzi a belek rákosodását, s növeli a vér antioxidáns-potenciálját.

A kutatók a jól tartott állatokkal kapcsolatosan is végeztek vizsgálatokat, és tudományos eszközökkel kiderítették, hogy az életükben egészséges körülmények között tartott, „boldog” állatok húsa finomabb, mint azoké, amelyek növekedése során nem fordítottak különösebb figyelmet a tartás körülményeire.

hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?