2007. január. 12. 15:50 hvg.hu Utolsó frissítés: 2007. január. 12. 15:54 Plázs

Miért vékonyabbak a franciák?

A kedvenc ételeink fogyasztásával is csökkenthetjük a testtömegünket, csak együnk minél lassabban. A University of Rhode Island kutatói szerint a gyorsevők jóval több ételt pusztítanak el, mint azok, akik komótosan étkeznek.

Az evési szokásokat normál testtömegű embereken vizsgálták a kutatók. A lassan evőkhöz képest a habzsolók 3,5-szeresen gyorsabban táplálkoznak, emellett számottevően több kalóriát is magukhoz vesznek.

Ehetünk bármit, csak ne
habzsoljunk
© hvg.hu
Az újabb eredmények megerősítik azokat az előzetes tanulmányokat, amelyek szerint a túlzott kalóriafogyasztás a tempós evésben gyökerezik. Az egyik kutatás bebizonyította, hogy a lassú evés 23 százalékkal kisebb táplálékbevitelt eredményezett.

Az amerikai National Institute of Health azt állítja, hogy az evési módszereken történő változtatással elérhető a mérsékelt ételfogyasztás. A ráérős étkezés hozzájárul, hogy az agy azt az üzenetet küldje még a túlevés fázisa előtt, hogy a gyomor tele van. Mindemellett a kényelmesen elfogyasztott és jól megrágott étel segíti az emésztést.

A lassú evés segíthet megfejteni a „francia paradoxon”-t. Annak ellenére, hogy a franciák magas zsírtartalmú ételeket fogyasztanak, vékonyabbak a legtöbb amerikainál. A kutatók szerint a különbség egyik oka az, hogy a franciák lassan esznek, étkezéseiket pedig nyugodt körülmények, család és a barátok körében költik el.