Napi merítés hvg.hu 2010. szeptember. 28. 18:41

Milyen eredetű a carbonara?

A legenda szerint a spaghetti alla carbonara (szénégető módra) a második világháború szülötte: amerikai katonák és római őslakosok közös kreációja - olvasható a Bűvös szakács blogon.

Mivel régi szakácskönyvekben nem szerepel a kifejezés, sokan gondolják úgy, hogy ez történhetett akár így is. Az étel valójában azelőtt is létezett, igaz, más néven. Lénárd Sándor például a Római konyha című könyvében úgy nevezi, „alla poverella”, azaz szegényasszony módjára (Hozzávalók: füstölt vagy sonkaszalonna, spagetti, fejenként 2 tojás, bors. Sajt ízlés szerint.) Így vagy úgy, a carbonara elkészítési módot római eredetűnek mondják. Ma világétel, az olasz konyha jelképes erejű tányérjainak egyike, s mint ilyen, szakácsok hosszú sorát ihleti meg nap mint nap. De hova szivárgott még be a carbonara? A Bűvös szakács blogon megtudhatja.