2007. január. 10. 18:11 hvg.hu Utolsó frissítés: 2007. január. 10. 18:13 Média

Az újságírás összeomlása, s iWiW-klón a weben

A hvg.hu médiabloggerének heti szemléjét olvashatják.

Az összeomlás után

Miközben még működik (és jó darabig működni is fog) a hagyományos újságírás-modell, egyre több területen bukkan fel az új újságírás. Az olvasók egy része mindkettővel érintkezik, egyikkel szembeni elvárásait a másikra is átviszi, ami óhatatlanul komoly frusztrációt okoz.

Kinek kell egy második kapcsolati háló?

Miért jobb a LinkedIn, mint az iWiW? Nem gondolom, hogy jobb, hanem más. A LinkedIn-en nincsen adatlapja Orsi Blöki kutyájának, a Sörivók Egyesületének és hasonlóknak, nincsenek tengerparton, vagy buliban készül fotók, amitől jóval szárazabb, viszont sokkal használhatóbb az egész.

Fájni fog

Egy hónapja jelent meg Paul Gillin esszéje az újságírás összeomlásáról és újjászületéséről. Az írás alapvetően az amerikai napilapüzlet tényein alapul, de nyilván nem csak arról szól.

A Digg-modell látszólagos demokráciája

A Digg címlapját nem a közösség, hanem a néhány profi szerkesztő rakja össze. Persze van esélye, hogy kikerülj oda, ahogy arra is van esélyed, hogy megjelenj a New York Times címlapján. Karp szerint tehát a Digg nem forradalmasított semmit, csak kicsit más szereplőkkel újra feltalálta a hagyományos média modelljét.

8 napon belül gyógyuló blog

Ha eddig kétségeid lettek volna afelől, hogy a blogolás képes-e túllépni a pizsamás újságírás  szintjén, most Trychydts kolléga kalandjából meggyőződhetsz róla, hogy a pizsamát könnyen felválthatja egy könnyű (?) ruha.

Szivárogtass szakszerűen

Szerintem az ezredik Digg-klón és a kétezredik  videómegosztó után itthon is összedobhatna valaki egy jó kis kiszivárogtató-csatornát. A hazai politikai közéletet ismerve igény volna rá bőven.

hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?