Kult hvg.hu 2021. május. 04. 14:01

Minden más lesz – Ági és Fiúk-klippremier

A dal egy szerelmi csalódás meséjeként indult huszonkét évvel ezelőtt – és egy 21. századi Seherezádé történet újabb fejezeteként érkezett meg, politikai áthallásokkal, 2021-be.

1986-ban, a Sziámi-Sziámi zenekarból kivált Bárdos Deák Ágnes Újvári Jánossal, a Kontroll egyik szaxofonosával és az épp felbomlott Sex-E-Pil dobosával, Vangel Tiborral alapítottak zenekart Ági és a Fiúk néven. Hamarosan átigazolt hozzájuk László Viktor basszusgitáros és Kocsis Tamás szólógitáros.

Az Ági és Fiúk a hazai kortárs rocktörténet leggyorsabban változó, legtöbb zenészt jegyző formációjaként, máig is jelen van, koncertezik és lemezeket jelentet meg.

A Minden más lesz című dal egy szakítás története; a szám egy szerelmi csalódás meséjeként indult huszonkét évvel ezelőtt – és egy 21. századi Seherezádé-történet újabb fejezeteként érkezett meg, politikai áthallásokkal, 2021–be.

„1998 nyara életem legcsodásabb időszaka volt. Pécsett vettük fel a Cyber Éva album hanganyagát a Teve Sound stúdióban, kinn tombolt a kánikula, rekkenő hőségben dolgoztunk délelőtt tíztől ameddig bírtuk. A stúdió tetőterében aludtunk a földre vetett matracokon, a teraszon reggeliztünk és ebédeltünk, este meg kiruccantunk Orfűre csobbanni egyet.

Egy hetet töltöttünk „Tevénél”, aki csodás vendéglátónk és az egyik hangmérnökünk is volt – a másik a városban legendás „Valér”. Sokat bíbelődtünk az effektekkel, a Minden más lesz szám első taktusainak „vízalatti” akusztikája a korszak digitális hangstúdiózásának kezdeteit is dokumentálja” – emlékszik a dal felvételeire Bárdos Deák Ági.

A klip nem jöhetett volna létre Havas Györgyi képzőművész nélkül, aki Bárdos Deák Ági eddig megjelent lemezborítóinak, plakátjainak nagyrészét tervezte, s a nyolcvanas évek közepe óta kulcsa az életmű fennmaradásának. Az ő munkája, többek közt az emblematikus Nem én vagyok szerzemény szlovák verziója, a Ja nie som tá klipje is, valamint a legutóbbi, 2018-ban közösségi finanszírozással megvalósított Villámrandi klipje.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Minden hír a koronavírus-járványról