Kult hvg.hu 2021. május. 04. 12:43

Lefújtak egy népszerű Harry Potter-kvízt J. K. Rowling transzfóbiájára hivatkozva

Egy új-zélandi könyvfesztiválnak évek óta az egyik legnépszerűbb programja volt a Harry Potter-regényekről szóló kvíz, de idén inkább nem rendezik meg az írónő transzneműekról szóló megjegyzései miatt.

Noha évek óta a fesztivál egyik legnépszerűbb programja, idén nem rendezik meg a Harry Potter-kvízt az új-zélandi Featherston városának Booktown Karukatea nevű könyvfesztiválján, miután a szervezők arra jutottak, az feszültséget kelthetne az LMBTQ-közösség tagjaiban.

Peter Biggs, a fesztivál egyik szervezője azt nyilatkozta a Stuffnak: a fesztivál mindig is a befogadást hirdette, és bár nem volt könnyű meghozni a döntést, a legkevésbé sem szerettek volna a szivárványos közösség tagjainak rossz érzéseket okozni, így feláldozták Harry Pottert a béke oltárán.

Harry Potter világának megteremtőjét, J. K. Rowlingot az utóbbi időben többen bélyegezték transzfóbnak, mert többször is felszólalt a biológiailag is nőként született emberek jogait „védve” a transznemű nőkéivel szemben. Az ügy miatt megszólalt a transzneműek védelmében és Rowlinggal szembehelyezkedve többek között a filmekben Harry Pottert játszó Daniel Radcliffe és a Legendás állatok és megfigyelésük című Rowling-film főszereplője, Eddie Redmayne is.

A könyvfesztiválon az egyik kerekasztal-beszélgetés egyébként a cancel culture jelenségéről fog szólni.

(via Humen Online)

Még több kultúra a Facebook-oldalunkon, kövessen minket:

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Minden hír a koronavírus-járványról
Tech Bedő Iván 2021. május. 13. 13:12

Ha már a rendőrséget is zsarolják, akkor tényleg baj van

A hackerek az ellopott adatokat már nemcsak titkosítják, hanem azzal zsarolnak, hogy ki is szivárogtatják az érzékeny információkat. A kiberbűnözők eszköztára bővül, már nem félnek közművek - mint most egy olajvezeték - ellen bevetni őket, vagy akár a hatóságokat is támadják. A háttérben felsejlenek a kevésbé demokratikus berendezkedésű államok.