Élet+Stílus hvg.hu 2020. június. 11. 09:47

J.K. Rowling a saját traumájával magyarázza a transzneműekkel szembeni ellenérzéseit

Az transzfóbnak minősített megnyilvánulásai miatt nagy felháborodást keltő író nem bocsánatot kért, hanem empátiát.

J.K. Rowling hosszú írásban igyekezett hátteret adni a transzneműek ellen irányuló Twitter-bejegyzéseinek, amelyek miatt még az általa írt Harry Potter-könyvekből készült filmek főszereplője, Daniel Radcliffe is elnézést kért.

Rowling a saját weboldalán tette közzé az írását azzal a felütéssel, hogy ideje elmagyaráznia az álláspontját egy olyan témában, amelyet nagyon sok toxikusság vesz körül. Leírta, hogy a transz kérdésekben szakmai, de részben személyes indíttatású is az érdeklődése. „Eltűnődtem azon, hogy ha harminc évvel később születek, vajon én is megpróbálkoztam volna-e az átalakulással. A női létből való menekülés kísértése hatalmas lett volna” – írja.

Elmesélte, hogy tinédzserként kényszerbetegsége volt, és úgy hiszi, ha most egy együttérző közösséget találna az interneten, rábeszélhető lenne arra, hogy fiúvá alakuljon – akit az apja mindig is szeretett volna. Rowling írt arról is, hogy családon belüli bántalmazás és szexuális visszaélés áldozata volt, és hogy ezeknek a tapasztalásoknak a traumája hatott arra, hogy mit gondol és érez a nők jogairól, amelyeknek a veszélyeztetésétől tart.

„Az erőszak és a szexuális visszaélés sebei nem tűnnek el, bármennyire is szeretve vagy, és bármennyi pénzed is van” – írta, együttérzésérő biztosítva azokat a transz nőket, akiket erőszakos férfiak öltek meg.

Rowling azt írta, meggyőződése, hogy a legtöbb transz ember sebezhető, védelmet érdemel, és nem jelent veszélyt senkire. Ugyanakkor azt sem szeretné, ha a lányok és nők kevésbé lennének biztonságban. Majd példákat hozott arra, hogy szerinte a transz emberek követelései hogyan lehetnek veszélyesek a nőkre nézve. És rögtön a transzfóbok egyik kedvenc példáját hozta fel: a mosdókat, amelyeknek a megnyitása a transzneműek előtt szerinte azt jelenti, hogy minden férfi kedve szerint bemehet majd a női mosdókba.

Rowling – akit azzal vádoltak meg, hogy szó szerint embereket gyilkol a gyűlöletével – azt írta, hogy sok nő fél a transz aktivistáktól.

Nem vagyok hajlandó megadni magam egy olyan mozgalomnak, amely meggyőződésem szerint kimutatható károkat okoz azzal, hogy a nő mint politikai és biológiai osztály eltörlésére törekszik, és a ragadozóknak ad olyan esélyt, mint kevés más mozgalom korábban

– mondta Rowling.

Az író hozzátette, csak azért idézte fel a múltját a mostani írásában, mert mint minden embernek, neki is összetett háttértörténetei vannak, amelyek alakítják a félelmeit, az érdeklődését és a véleményét. Ezt a belső komplexitást sosem felejti el, amikor megalkotja a karaktereit, vagy amikor történetesen a transznemű emberekről van szó. Ő csak hasonló empátiát és megértést kér azon nők millióinak, akik hangot akarnak adni az aggodalmaiknak, anélkül, hogy fenyegetve vagy támadva lennének.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Minden hír a koronavírus-járványról
EUrologus Arató László (EUrologus) 2021. március. 01. 14:00

Fidesz és Néppárt: szappanopera a brüsszeli buborékban

Egy nagyon fontos kérdésre még nem született válasz a Fidesz és az Európai Néppárt (EPP) kötélhúzása kapcsán: túlragozott-e ez a téma a Fidesz által a világtól teljesen elrugaszkodott helynek beállított, unatkozó, ámde gazdag bürokraták, politikusok, véleményvezérek és újságírók homokozójában, a brüsszeli buborékban? A válasz egy határozott igen.