Kult hvg.hu 2021. február. 23. 18:41

MTA Elnökség: Tiszteletben kell tartani az egyetemi autonómiát

A tudományos akadémia szerint a modellváltásokkor több törvényi garanciát is le kell fektetni. A kuratóriumok hatáskörét több ponton is korlátoznák, a tagok rotációját pedig úgy vélik, biztosítani kell.

A Magyar Tudományos Akadémia Elnöksége állásfoglalást adott ki kedden az egyetemi modellváltásokkal kapcsolatban, amit a tagok egyhangúlag fogadtak el.

Az MTA szerint az elmúlt évtizedekben számos kísérlet történt a hazai egyetemek helyzetének javítására, de áttörést eredményező megoldás nem született. Úgy vélik, hogy a most napirendre került átalakítás még vizsgálatra szorul. A nyilatkozat szerint a felsőoktatás világszerte zajló átalakulása nem járt együtt itthon az egyetemi intézmények párhuzamos fejlesztésével, nem álltak rendelkezésre komplex fejlesztési programok és források sem, az elmaradások pótlása, pedig mind sürgetőbb.

Úgy gondolják, hogy az egyik legfontosabb pillére az átalakításoknak az kell legyen, hogy az új fenntartóknak nem lehet több joguk, mint jelenleg az államnak.

Az állásfoglalás szerint az egyetemekre vonatkozó szabályozásnak több pont érvényesülését kell törvényi szinten garantálniuk:

  • A fenntartó (állam vagy alapítványi kuratórium) hatásköre nem terjedhet ki oktatási és kutatási döntések befolyásolására, szakok, karok létesítésére, megszüntetésére, az egyetemi vezetők, professzorok kinevezésére, habilitációs eljárásokra.
  • A fenntartó (állam vagy alapítványi kuratórium) vagy az egyetem tulajdonában lévő vagy oda kerülő, az egyetemek használatában álló ingatlan és ingó vagyon, valamint a vagyongazdálkodásból származó jövedelem kizárólag az egyetem oktatási és kutatási feladatainak ellátását szolgálhatja, amihez meg kell teremteni a hatékonyság és a külső ellenőrzés garanciáit. Az egyetemi vagyon harmadik fél számára el nem idegeníthető, végső soron a tulajdonjog kerüljön vissza az államhoz.
  • Az alapítványi kuratóriumok esetén biztosítani kell a szakpolitika, a gazdaság, az oktatás és a kutatás arányos képviseletét és a tagok rotációjának a lehetőségét.

Az MTA szerint a döntéseket előkészítő vitákba be kell vonni az érintetteket, a döntések során és azokat követően is tiszteletben kell tartani az egyetemi autonómiát. Azt is leszögezték, hogy tájékoztatni kell a nyilvánosságot és biztosítani a társadalmi kontrollt. Végül azt is hozzátették: Nem érheti hátrány azokat a magas színvonalon működő egyetemeket, amelyek tartózkodnak az átalakulástól.

Hónapok óta gőzerővel zajlik a felsőoktatás átalakítása, mind több intézmény dönt úgy, hogy modellt vált, azaz egy, az állam által létrehozott alapítvány tulajdonába kerül. Ez a folyamat húsznál is több hazai egyetemen indult, többeknél már le is zajlott, illetve az alapítványi modellre való átállás részleteiről tárgyalnak. Kedden kiderült, hogy a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen, a Zeneakadémián és a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen nincs napirenden a modellváltás, viszont a Magyar Táncművészeti Egyetemnél már vizsgálják a kérdést.

Újabb egyetem indulhat el a modellváltás felé

A Magyar Táncművészeti Egyetemnél is vizsgálják a modellváltás lehetőségét, a BME-nél, az NKE-nél és a Zeneakadémián nincs napirenden a kérdés. Az Óbudai Egyetem már indítványozta a fenntartóváltást, míg a Budapesti Gazdasági Egyetemnél még egyeztetések zajlanak a kérdésben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Minden hír a koronavírus-járványról
Élet+Stílus Vándor Éva 2021. március. 08. 09:35

Harry és Meghan: ez a bosszú inkább keserű volt, mint édes

Harry herceg és Meghan Markle Oprah Winfrey-nek adott interjúja több címlapra kívánkozó állítással is szolgált, és a maga jól megkomponált nyersességében engedett betekintést egy diszfunkcionális család életébe. A Buckingham-palotában nem lesznek boldogok.