Kult hvg.hu 2021. február. 22. 10:20

Több mint húsz oktató adta be a felmondását a Színház- és Filmművészeti Egyetemen

Megvárták, amíg rendben lezárul a hallgatók őszi féléve.

Free SZFE

Egyre nagyobb az ellenállás a hallgatók és a tanárok részéről a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) autonómiájának csorbításával szemben a kormány döntése miatt, miszerint az egyetem alapítványként működhet tovább Vidnyánszky Attila vezetése alatt. Az SZFE körül kialakult szolidaritási mozgalomhoz egyre több világhírű művész csatlakozik, Vidnyánszkyék mégsem tágítanak. Az SZFE-botrány legfrissebb fejleményeit cikksorozatunkban követheti.

Tömegével adták be február 19-én, pénteken a felmondásukat a Színház- és Filmművészeti Egyetem oktatói: a közleményük szerint több mint húsz tanár döntött úgy, hogy nem folytatja tovább a tanítást az intézményben. A pénteken postázott felmondások mostanra valószínűleg már megérkeztek az egyetem vezetéséhez, a Színház- és Filmművészetért Alapítvány Vidnyánszky Attila vezette kuratóriumához.

A közlemény szerint a 2020/2021-es tanév őszi félévének befejeztével a Színház- és Filmművészeti Egyetem alábbi oktatói felmondták munkaviszonyukat az egyetemmel, nem írták alá szerződésüket a következő félévre, illetve megszüntették tagságukat az SZFE Doktori Tanácsában.

 • Ari Zsófia
 • Bagossy László
 • Báron György
 • Bodor Johanna
 • Csató Kata
 • Csizmadia Tibor
 • Dávid Attila
 • Fekete Ádám
 • Földényi F. László
 • Gábor György
 • Garai Judit
 • Gigor Attila
 • Gimesi Dóra
 • Kárpáti Péter
 • Kovács D. Dániel
 • Nagy Zoltán
 • Németh Gábor
 • Pálfi György
 • Róbert Júlia
 • Ruttkay Zsófia
 • Sellő Hajnal
 • Schulze Éva
 • Schwechtje Mihály
 • Szórád Máté
 • Tóth Péter
 • Upor László

Február 19-én – a felmondások postázásának napján – ért véget az oktatók sztrájkja is. A sajtótájékoztatón arról beszélt a sztrájkbizottság, hogy a köztük és a vezetés között lévő kommunikációs ív lejtmenet: nem látják annak esélyét, hogy az egyeztetés megtörténjen, ezért nem folytatják tovább ezt a típusú fórumkeresést, de azon dolgoznak, hogy sokkal hatásosabb, érvényesebb eszközökkel folytassák az ellenállást. Mint elmondták, levelet kaptak Szarka Gábor kancellártól és Novák Emil általános rektorhelyettestől, amelyben azt írták: a munkáltató, érintettsége hiányában a maga részéről lezártnak tekinti a sztrájktárgyalásokat.

Szarka Gábor

A Színház-és Filmművészeti Egyetem oktatói és hallgatók tavaly májusban, a sajtóból tudták meg, hogy a május 26-án éjjel benyújtott törvényjavaslat alapján szeptembertől alapítványi fenntartásban kellene működniük. Az első demonstrációt június 21-én tartották, megmozdulásukkal azt üzenték a parlamenti képviselőknek, hogy az egyetem alapítványi fenntartásúvá alakításáról szóló törvényjavaslatot ne fogadják el, mert az nem biztosítja az Egyetem Alaptörvény szerinti autonómiáját.

Az intézmény kivéreztetése ellen a jelenlegi és a korábbi hallgatók is tiltakoztak, de számos hazai és határon túli szervezet is szolidaritást vállalt velük. Július 3-án az Országgyűlés megszavazta a modellváltást, a hónap végére pedig az is kiderült, hogy Vidnyánszky Attila rendező, a Nemzeti Színház főigazgatója lett a Színház- és Filmművészeti Egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriumának elnöke. Amikor kiderült, kik lesznek a kuratórium tagjai, 41 év után szerződést bontott Zsámbéki Gábor az intézménnyel, de Székely Gábor és Gáspár Máté, az Elméleti és Művészetközvetítői Intézet vezetője is az elsők között távozott. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium nemcsak az SZFE tulajdoni jogát gyakorló alapítvány kuratóriumába, hanem annak felügyelőbizottságába sem választott be senkit azok közül, akiket az intézmény vezetése javasolt.

Az intézmény kötelékeiben maradt oktatók és hallgatók folyamatosan egyeztetni próbáltak az ITM-mel, augusztus végére azonban kiderült, hogy az új kuratórium az egyetem autonómiájának minden lényeges elemét felszámolta, erre válaszul lemondott a teljes vezetés és a szenátus, de benyújtotta a felmondását Ascher Tamás, Enyedi Ildikó, Máté Gábor és Pelsőczy Réka is, a hallgatók pedig az augusztus 31-ére szervezett tüntetés után, az iskolakezdés napjára virradó éjjel közfelkiáltással úgy döntöttek: elfoglalják az egyetemet.

A blokád fenntartásában szinte az összes diák részt vett, többen a kb. 80 fős doktori képzésből, sőt az Erasmus-hallgatók is. A legfőbb döntéshozó szerv a bázisdemokrácia alapján működő fórum lett, amelyen a hallgatók, az oktatók és a nem oktató dolgozók mindegyike is egyenlően részt vehetett és szavazhatott (a nem jelenlévők bekapcsolása kedvéért az adományokból előfizettek egy ötszáz fős videochat-szolgáltatásra).

Az SZFE új vezetése többször is megpróbálta érvénytelennek nevezni a modellváltás miatt tiltakozó hallgatók 2020-as őszi félévét, még úgy is, hogy az egyetem hallgatói és oktatói több száz oldalas dokumentációval, nyilatkozatokkal, szakmai anyagokkal, adminisztrálással próbálták bizonyítani, hogy a tiltakozás ellenére a legtöbb órát és kurzust megtartották (úgy is, hogy a fenntartó az internet és az áram lekapcsolásával, a stúdiók és a termek bezáratásával és az oktatók kizárásával a Neptun rendszerből ezt megpróbálta ellehetetleníteni).

November 11-én aztán véget ért az egyetemfoglalás, ugyanis a vírus terjedésének megelőzése érdekében elrendelt intézkedések értelmében az intézmény digitális oktatásra állt át, az épületeket, a kollégiumot el kellett hagyniuk. A diákok akkor azt mondták, a blokádot nem feladják, hanem magukkal viszik. Még abban a hónapban – egy friss kormányrendeletre hivatkozva – az új vezetés megpróbálta érvényteleníteni az egyetem őszi félévét, azonban a Fővárosi Törvényszék kimondta, hogy ezt nem tehetik meg, az ugyanis visszafordíthatatlan károkat jelentene a hallgatók számára.

Januárban – a vizsgaidőszak alatt – azonban kétséges volt, hogy mégis elfogadják-e az őszi félévet valós időben: a Színház- és Filmművészeti Egyetem oktatói és osztályfőnökei az egyetem vezetésének akkor olyan tervéről értesültek, amely szerint úgy lett volna érvényes a hallgatók számára az őszi félév, hogy a diákok kreditjeit arra az időszakra lenulláznák, és átviszik őket a tavaszi félévre. Miközben Fullajtár Andrea és Szász János is felmondott, és kiderült, hogy kik indíthatnak új osztályt a megújult intézményben, a tiltakozó egyetemi polgárság létrehozta a Freeszfe Egyesületet, részben azért, hogy az egyetemen felmondó oktatók és a hallgatók tovább dolgozhassanak együtt. Az új vezetés eközben visszaadta az Ódry Színpadot a Református Egyháznak, és kiderült az is, hogy szétszórják az oktatási helyszíneket a fővárosban. A hallgatók kreditjeit végül az őszi félévre regisztrálták.

Free SZFE
A sorozat további cikkei

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Minden hír a koronavírus-járványról
Élet+Stílus Vándor Éva 2021. március. 08. 09:35

Harry és Meghan: ez a bosszú inkább keserű volt, mint édes

Harry herceg és Meghan Markle Oprah Winfrey-nek adott interjúja több címlapra kívánkozó állítással is szolgált, és a maga jól megkomponált nyersességében engedett betekintést egy diszfunkcionális család életébe. A Buckingham-palotában nem lesznek boldogok.