Kult Hamvay Péter 2020. november. 26. 11:16

Bodolay Géza az SZFE Színházművészeti Intézetének vezetője

Hamvay Péter
Szerzőnk Hamvay Péter

Bodolay Géza rendező a Színház és Filmművészeti Egyetem Színházművészeti Intézetének vezetője, erősítette meg az intézmény és az érintett a HVG-nek.

Free SZFE

Egyre nagyobb az ellenállás a hallgatók és a tanárok részéről a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) autonómiájának csorbításával szemben a kormány döntése miatt, miszerint az egyetem alapítványként működhet tovább Vidnyánszky Attila vezetése alatt. Az SZFE körül kialakult szolidaritási mozgalomhoz egyre több világhírű művész csatlakozik, Vidnyánszkyék mégsem tágítanak. Az SZFE-botrány legfrissebb fejleményeit cikksorozatunkban követheti.

Bodolay Géza már alá is írta az egyéves szerződést a Színház- és Filmművészeti Egyetemmel (SZFE), amelyben megbízták a Színházművészeti Intézet vezetésével, azaz a jövőben ő irányítja a színházi képzéseket. Elődje Bagossy László volt, akit 2018 januárjában neveztek ki. Bár megbízatása 2021-ig szólt, 2020. augusztus 31-én – tiltakozásul az SZFE alapítványi átalakulása és autonómiájának korlátozása ellen – lemondott a pozíciójáról.

Bodolay először az ELTE  magyar–összehasonlító irodalomtörténet–művészettörténet szakán szerzett diplomát, majd 1984-ben a Színház- és Filmművészeti Főiskola színházrendező szakán. 2003-ban ugyanott színházművészetből művészdoktori fokozatot szerzett – olvasható Wikipedián.

1984-1989 között a Szegedi Nemzeti Színházba került rendezőként. 1986-1989 között a JATE-tanított. 1989-1992 között kecskeméti,1992-1998 között a Nemzeti Színház rendezője, 1997-ben a berlini Művészeti Főiskola megbízott előadója volt. 1998-2008 között a kecskeméti Katona József Színház igazgató-főrendezője, 2009-2018 között pedig a szegedi színház főrendezője volt. Több egyetemen óraadó tanár, öt nyelvből fordít. 2019-től a Demeter Szilárd vezette Petőfi Irodalmi Múzeumhoz tartozó Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet igazgatója.

Lassan felépül az SZFE új vezérkara. Szintén lapunk írta meg elsőként, hogy Sára Balázs filmes és televíziós operatőrt, rendezőt nevezte ki a Színház- és Filmművészeti Egyetem Film- és Médiaintézetének megbízott vezetőjéül az új kuratórium.

Bodolay Géza írásban válaszolt a neki felett kérdéseinkre. Arról érdeklődtünk nála, nem problematikus-e ezt a pozíciót elvállalni az SZFE-n folyt tiltakozások után, illetve hogy milyen tervei vannak a helyzet pacifikálására.

A rendező szerint „a helyzetet szerencsére nem nekem kell pacifikálni, hanem a békétleneknek egymással, az én feladatom ugyanaz lesz, mint kiváló elődeimé: az egykori színházi 'tanszak' – a bolognai rendszer óta: 'intézet' megszervezése és vezetése".

Free SZFE
A sorozat további cikkei

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Minden hír a koronavírus-járványról