Kult Kacskovics Mihály Béla 2020. október. 01. 05:17

Őrláng az Színművészetin, virrasztás az Egyetem téren – ismét tüntettek a hallgatók

Pár száz szimpatizáns énekelte végig az éjszakát az SZFE-t támogatva. A legnagyobb magyar egyetemekről jöttek a hallgatók, hogy szolidaritásukat megmutassák.

Free SZFE

Egyre nagyobb az ellenállás a hallgatók és a tanárok részéről a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) autonómiájának csorbításával szemben a kormány döntése miatt, miszerint az egyetem alapítványként működhet tovább Vidnyánszky Attila vezetése alatt. Az SZFE körül kialakult szolidaritási mozgalomhoz egyre több világhírű művész csatlakozik, Vidnyánszkyék mégsem tágítanak. Az SZFE-botrány legfrissebb fejleményeit cikksorozatunkban követheti.

Harmincegy napja tart a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) hallgatóinak Vas utcai barikádja. Az egyetem több vezetőjének felmondási ideje október 1-jével járt le, szerda este tőlük vettek búcsút - ahogy a hvg.hu is beszámolt róla, fél órán keresztül állt őrségben a Vas utcai épületnél Bagossy László, Balázs Gábor, Gáspár Máté, Karsai György, Németh Gábor, Novák Eszter és Upor László. Részben őket, részben pedig a hallgatókat támogatta az a tüntetés, amit a Titkos Egyetem nevű mozgalom szervezett az Egyetem térre.

Apad az SZFE-t támogató tüntetések létszáma, az Egyetem téren mindössze pár százan gyűltek össze mellettük. Ez a keménymag viszont a lehető legkülönbözőbb körökből verbuválódott: az Eötvös Loránd Tudományegyetem szinte minden kara képviseltette magát hallgatókkal, a szervezők szerint pedig érkeztek a Szegedi Tudományegyetemről is diákok. Volt, aki olyan egyetem nevét festette fel molinóra, amely hivatalosan is elhatárolódott attól, hogy állást foglaljon az SZFE ügyében, de felbukkantak a Pázmány Péter Katolikus Egyetem, a Károli Gáspár Református Egyetem, illetve a Corvinus Egyetem hallgatói is.

Előre meghirdetett szónokai az eseménynek nem voltak, röviden Mácsai Pál, az Örkény Színház igazgatója szólalt fel. Mácsai szerint „Nem igaz, hogy [az SZFE hallgatói] nem tisztelik, szeretik és félik a hazájukat és annak a legszebb hagyományait és kultúráját. Igaz viszont, hogy nem félnek. Igaz viszont, hogy beleállnak valamibe, hogy cselekednek, és az is igaz, hogy ők elég sokat hiányolták a szolidaritást maguk körül, (…) elsősorban a kortársaiktól és a többi egyetemistától.” Hozzátette azonban, hogy

hiába érezték azt, hogy ők maguk keveset kaptak, rengeteget adtak sokaknak, az előttük járó generációnak”.

Este 11 óra után érkezett meg az Egyetem térre az SZFE hallgatóinak nagyjából húsz főből álló delegációja. Ők fáklyákkal vonultak a Vas utcából a térre, ott tapssal, énekkel, valamint sárga rózsákkal fogadták őket. A Színművészetis diákok újra megerősítették azt, amit néhány órával korábban egyetemük előtt is elmondtak: nem adják fel a blokádjukat, nem engedik be az új vezetőséget és a kuratórium tagjait, oktatóik október elsején induló sztrájkját pedig továbbra is támogatják. A Titkos Egyetem virrasztását reggel hat óráig hirdették meg, éjféltől kortárs szerzők olvastak fel és zenekarok szórakoztatták az egybegyűlteket.

Az egyetemisták kérései azonban ismét süket fülekre találtak: Vidnánszky Attila szerdán este mondta el a köztévének, hogy kik lesznek az SZFE új rektorhelyettesei, szerinte a kuratórium – a hallgatók állításával ellentétben – jogszerűen működik, döntései pedig megfelelnek a szabályoknak. Vidnyánszky hangot adott azon feltételezésének is, hogy az egyetemen egy szűk kisebbség generálja a vitákat.  

Free SZFE
A sorozat további cikkei

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Élet+Stílus Vándor Éva 2020. október. 19. 20:00

Vajon „Isten keze” elér-e a Legfelsőbb Bíróságig?

Amy Coney Barrett főbírói jelölésével reflektorfénybe került egy egészen mostanáig kevéssé ismert, titokzatos vallási közösség, ezzel együtt pedig a kérdés, hogy a hit pontosan milyen mozgatórugóként működhet egy ember szakmai döntéseiben. Különösen, ha az a szakma alkotmánybírósági kérdésekre keresi a választ.