Itthon hvg.hu/MTI 2020. szeptember. 30. 21:27

Ők nem így képzelték el a rendet – búcsúzott az SZFE vezérkara

Augusztus 31-én mondtak fel, most lejárt a 30 napos felmondási idejük, a patthelyzet viszont továbbra is fennáll a Színház- és Filmművészeti Egyetemen (SZFE). Vidnyánszky Attila szerint "fájó lesz a kijózanodás".

Free SZFE

Egyre nagyobb az ellenállás a hallgatók és a tanárok részéről a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) autonómiájának csorbításával szemben a kormány döntése miatt, miszerint az egyetem alapítványként működhet tovább Vidnyánszky Attila vezetése alatt. Az SZFE körül kialakult szolidaritási mozgalomhoz egyre több világhírű művész csatlakozik, Vidnyánszkyék mégsem tágítanak. Az SZFE-botrány legfrissebb fejleményeit cikksorozatunkban követheti.

Bagossy László, Balázs Gábor, Gáspár Máté, Karsai György, Németh Gábor, Novák Eszter és Upor László állt őrségben szerda este az Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) Vas utcai épületén. A fáklyákkal felálló vezetőket először vastaps, majd néma csend búcsúztatta, több mint száz hallgatójuk állt ki a szakadó esőben a tiszteletükre. Az intézmény vezetése és szenátusa augusztus végén jelentette be lemondását, amit azzal indokoltak, hogy az új alapítói okiratban minden jogkörétől megfosztották az egyetem vezetését és a szenátust.

Ezúttal az ének sem volt vidám, sem tánc nem volt, október elsejétől ugyanis a hallgatók utolsó védőbástyája is elveszik a Vidnyánszky Attila vezette kuratóriummal szemben. Az új kancellár, a katonatiszt Szarka Gábor legutóbb már azzal fenyegetőzött, hogy nem fog fizetést adni, ha nem engedik be a szeptember elsején elfoglalt egyetemre.

Szerdán 21 órakor a hallgatók megköszönték eddigi vezetőiknek, hogy kiálltak értük, továbba hangsúlyozták, hogy nem engednek követeléseikből. Mint mondták, őrlángot gyújtottak, ami addig ég, amíg figyelembe nem veszik kéréseiket. A blokád is egészen addig marad, az új vezetőség tagjait pedig továbbra sem engedik be. Hozzátették, hogy ez a láng nemcsak értük, hanem az összes magyar egyetem szabadságáért ég.

Vidnyánszky Attila szerda este a köztévén jelentette be, kik lesznek a Színművészeti új rektorhelyettesei.

Vidnyánszky: Fájó lesz a kijózanodás

Vidnyánszky itt arról is beszélt, hogy az egyetemen egy szűk kisebbség az, "amelyik ennyire elzárkózik és hatással van a többségre". Mint mondta, a diákok a politika eszközeivé váltak, a baloldal pedig "reménysugárként" tekint az SZFE-n kialakult helyzetre. Szerinte a hallgatók azt kockáztatják, hogy érvénytelenné válik ez a félév. "Fájó lesz a kijózanodás" - fogalmazott arról, amikor a hallgatók majd azzal szembesülnek, hogy "elment" egy hónap. A kuratórium elnöke szerint az egyetemen csütörtökön kezdődő sztrájk jogszerűtlen és mint mondta, reméli, hogy a bíróság is így dönt.

Vidnyánszky Attila arról is beszélt, hogy jelenleg válsághelyzetről van szó, intézkedéseik - például Szarka Gábor kancellári kinevezése - a válságot próbálják megoldani. A két új rektorhelyettes feladata lesz átlátni, hogy mennyire és hogyan tér el a működés a szabályszerűtől - mondta. "Elszántan beleállunk az új campus megépítésébe" - mondta Vidnyánszky Attila, hozzátéve: az új kancellár, Szarka Gábor a közszolgálati egyetem campusának igazgatója volt, ingatlanfejlesztéssel foglalkozott, ő a megfelelő ember azokra a célokra, amelyeket kitűztek maguk elé.

Hangsúlyozta: mindent el fognak követni, hogy normalizálódjon a helyzet, ha nem megy az egyetemen, akkor más helyszínen indítják be az oktatást, azonban, mint mondta, reménykedik abban, hogy az elkövetkező napokban sikerül az álláspontjaikat közelíteni. A jövő héten leülnek tárgyalni, szeretnének egyeztetni az egyetem filmes és színházi részén dolgozókkal.

"Elsejétől teljes egészében mi irányítjuk az egyetemet. Muszáj, hogy szót értsünk" - hangoztatta. Kiemelte: nem küldtek el senkit, arra kérik a tanárokat, hogy folytassák a munkát. Azok a diákok, akik benn vannak a rendszerben, azok a tanárok, akik őket tanítják, diplomáig elkísérhetik őket - mondta. Kiemelte: a szakma érdeke az, hogy szakmai konzultációk kezdődjenek el. El kell gondolkodni azon, hogy az egyetemen elindítsák "a színész résznél" a menedzserképzést. Beszélt arról is, hogy vannak területek, ahol túlképzés van, de például a vidéki színészeknek csak alig hatvan százaléka diplomás és "alig van" fiatal rendező is.

Az esetleges félreállására vonatkozó kérdésre Vidnyánszky Attila azt mondta:

sok támogatást kap és úgy gondolja, hogy ezt végig kell csinálnia.

Az egyetem modellváltása pár hónap alatt lezajlott, hivatalosan pedig július végén kiderült az is, hogy Vidnyánszky Attila lett az SZFE-t fenntartó kuratóriumi alapítvány elnöke, azonban szakmai körökben már sejtették, hogy ez lesz a vége. A kuratóriumba Bacsa György, a Mol stratégiai ügyvezető igazgatója, Lajos Tamás operatőr-producer, Rátóti Zoltán színész-rendező és Világi Oszkár, a Slovnaft Igazgatóságának elnöke, vezérigazgatója került be. Az egyetem a sajtóból értesült a grémium összetételéről, melyben egyetlen általa jelölt személy sem szerepel.

Vidnyánszky kinevezése ellen sok színművész tiltakozott.

Free SZFE
A sorozat további cikkei

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Élet+Stílus Vándor Éva 2020. október. 19. 20:00

Vajon „Isten keze” elér-e a Legfelsőbb Bíróságig?

Amy Coney Barrett főbírói jelölésével reflektorfénybe került egy egészen mostanáig kevéssé ismert, titokzatos vallási közösség, ezzel együtt pedig a kérdés, hogy a hit pontosan milyen mozgatórugóként működhet egy ember szakmai döntéseiben. Különösen, ha az a szakma alkotmánybírósági kérdésekre keresi a választ.