Kult hvg.hu 2020. szeptember. 05. 15:50

Már a velencei filmfesztiválon is tudnak az SZFE-botrányról

#FREE SZFE feliratú fekete felsőben jelent meg a Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon Mundruczó Kornél filmrendező, Wéber Kata forgatókönyvíró és Petrányi Viktória producer.

Free SZFE

Egyre nagyobb az ellenállás a hallgatók és a tanárok részéről a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) autonómiájának csorbításával szemben a kormány döntése miatt, miszerint az egyetem alapítványként működhet tovább Vidnyánszky Attila vezetése alatt. Az SZFE körül kialakult szolidaritási mozgalomhoz egyre több világhírű művész csatlakozik, Vidnyánszkyék mégsem tágítanak. Az SZFE-botrány legfrissebb fejleményeit cikksorozatunkban követheti.

Mundruczó Kornélék azért tartózkodnak Velencében, mert a fesztivál versenyprogramjában mutatják be a rendező új filmjét, a Pieces of a Woman című alkotást. Az SZFE körüli botrány a fesztivál sajtóértekezletén is szóba került, a magyar vendégek beszámoltak az egyetemen törtét eseményekről, a kormány által az intézményre kényszerített kuratóriumról.

Mundruczó Kornélnak a Pieces of a Woman az első angol nyelvű filmje.

A velencei filmfesztiválról az MTI is közölt képeket, de Mundruczó Kornélról csak olyat találtak, amelyen nem látszódik a #FREE SZFE felirat.

Mundruczó Kornél az MTI kínálatában

 

 

Free SZFE
A sorozat további cikkei

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!