Kult hvg.hu 2019. július. 30. 09:29

Ma van a román himnusz napja

Épp harminc éve lett újra hivatalos a vérpezsdítő Ébredj, román.

Július 29-én ünneplik Romániában a nemzeti himnusz napját.

Ennek apropóján százméteres nemzetiszínű zászlót bontottak ki a bukaresti Egyetem téren.

A himnusz címe Ébredj, román. A szöveget Andrei Muresanu írta 1848-ban, a havasalföldi forradalom idején, először Brassóban adták elő. A szöveg a szabadságról meg a hazafiságról szól, ahogy a himnuszoktól elvárható, hangneme pedig inkább a Marseillaise lelkesítő forradalmi indulójához hasonlít, mint a magyar himnusz borongós számvetéséhez. Ekkor azonban még csak népszerű nemzeti nótaként énekelték.

A dallam először egy szentimentális dal volt, ez kapta meg a patrióta szöveget később.

A kommunista diktatúra kétszer is lecserélte a himnuszt, először 1953-ban, majd 1977-ben Ceausescu uralma alatt. Az Ébredj, román az 1989-es forradalom után lett hivatalos himnusz az addig énekelt Három szín helyett.

 

(Kép: MTI/EPA/Robert Ghement)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Minden hír a koronavírus-járványról