Kult BI 2015. június. 18. 10:56

Kicsit sem volt szomorkás a hangulatunk

Életműve második szakaszát idézte fel ezúttal a Kispál és a borz Orfűn. Nagy szakállak, ronda ing, kollektív orgazmus-imitáció, és sok Kicsit szomorkás-betét. Az amúgy elvileg már megszűnt zenekar a legjobb formájában van, egyáltalán nem nosztalgiakoncertet adott.

Egy zenekar, amely simán átveheti a stafétát a lassan ötvenes generációtól (Szabó Balázs Bandája). Egy másik, amely 20 évi masszív magyar popzenei jelenlét után idén végleg búcsúzik a közönségtől (HS7). És egy öt éve elvileg már elbúcsúzott zenekar, amely tavaly mégis úgy döntött, hogy – amolyan életműszakaszokat felidéző formában – évente egyszer (néhány határon túli bejátszó koncert után) újra színpadra lép Magyarországon (Kispál és a borz). Ez volt a menü a Fishing On Orfű (FOO) fesztivál nulladik napján a nagyszínpadon.

Erős kezdése ez egy olyan fesztiválnak, ami deklaráltan meg akarja tartani családias légkörét, mondjuk, hogy ne kelljen a vendégeknek 10 percnél többet sorba állni sörért. Ami tehát nem akarja túlnőni magát, és ettől is nagyon szerethető. A FOO területére maximum 7 ezren léphetnek be, a szervezők ezt a számot tehát nem is kívánják túllépni. Mivel minden napra elővételben elkeltek a jegyek idén is, könnyű dolga van a tudósítónak, amikor a tömeget kell megbecsülni: 7 ezer ember volt kíváncsi az előbb felsorolt menüre, és természetesen elsősorban a „fő fogásra”, a Kispál és a borz fellépésére.

Radnótit üvöltő fiatalok

Amikor odaértünk, az – egyik fő szponzor visszalépése miatt a közönség által az Esti Kornél zenekar egy száma után elnevezett – „Boldogság, te kurva” nagyszínpad előtt már ezrek énekelték Szabó Balázzsal a húszas-harmincas generáció életérzéseit frappánsan kifejező dalokat. Pont úgy, mint mondjuk a 90-es években (és most néhány óra múlva) a Kispál és a borz számait az akkori közönség. A fiatal előadó valamire nagyon ráérzett Cseh Tamás és Lovasi András örökségéből – és fordítja mindezt át a saját generációja nyelvére. Bármit mondjunk is erről a generációról, ha – akár egy ilyen előadó hatására – sok százan Radnóti Miklós versét üvöltik bele a Mecsekaljába, akkor van remény egy okosabb jövőre e hazában.

Szabó Balázsékat a Heaven Street Seven követte a nagyszínpadon. (A HS7, az Üllői út, a Pál utca mellett névadója lett a fesztivál egyik utcájának.) Az idén megszűnő zenekar e lapban kicsit hátrányos helyzetben van, mert a basszusgitárosa, Németh Róbert a munkatársunk, így elég hülyén venné ki magát, ha elkezdenénk szidni vagy éppen dicsérni. Pedig szívesen írnánk le, milyen jó koncertet adott, és mennyire fog hiányozni az együttes a szellemes, önironikus szövegeivel és frappáns refrénjeivel. (Mellesleg a HS7 kicsit csendesebben, észrevétlenebbül talán, de ugyanúgy meghatározta a 90-es évek végét és az új évezred elejét, mint az est főzenekara, a Kispál és a borz.)

„Némi alkoholt fogunk inni, hogy úgy legyen, mint régen”

A HS7 után kipróbáltuk, tényleg nem kell túl sokat sorban állni, bár néhány egyetemista három műanyag kannába kért fröccsöt épp előttünk – az azért némi idő volt, amíg elkészült. Egyébként a kisebb színpadok is ezerrel pörögtek már szerdán. A PTE színpadon például Ferenczy Gyuriék nyomták itt a HS7 után, a Pál Utcai Fiúk pedig akkor csapott bele itt, amikor a Kispál a másikon végzett. De belebotlottunk egy fúvószenekarba is, ami csak úgy a tömeg között emelte a hangulatot.

22 óra négy perckor vonult be a Boldogság, te kurva-színpadra Lovasi András és Dióssy Ákos. Az utóbbi – aki némileg borostás és egy talált napszemüveget viselt, s így az idősödő Ringo Starra hasonlított – valami cirkuszi bevonulót kezdett el pötyögni, amire mindenki elfoglalta helyét. Az 1994-es Pécsi szál című számmal kezdődött a buli. És a Kispál-varázs rögtön működött, a hangulat pont olyan volt, mint 10 vagy 20 éve: gyakorlatilag mindenki – a tiniktől a 40 pluszosokig – rögtön énekelni kezdett, táncolt, mosolygott. És ez a több mint két órás buli alatt végig így is maradt.

A zenészek generációjának a Kispál maga volt az öregedésmérő. Mindig pontosan tudták, hol tartanak ebben a folyamatban, hiszen Lovasi mindig az arcukba vágta. De valami láthatóan a jóval fiatalabbakat is megragadja e szövegekből, és ma már egy új gimis és egyetemista nemzedék is pont úgy üvölti, hogy „Nem mondjuk nőknek, hogy szép vagy/Ők a farkunkra azt, hogy de szép nagy”.

Lovasi és a dobos, Mihalik Ábel – mint azt a hvg.hu-nak nemrég Dióssy kifecsegte – valami szakáll-kihívás projekten vesznek részt, ezért elég favágósan néznek ki. Kispál András ellenben egy ritka ronda ingben állt ki a színpadra (ez a koncerten téma is volt – Lovasi szerint olyan „világzenés”-stílusú az inkriminált ruhadarab). Kispálról még annyit lehet megjegyezni, hogy jóval kevesebbet dohányzik, mint a zenekar aktív korszakában, viszont jóval többet szólózik. Mindkettő örvendetes változás.

A frontember és fesztiválalapító elemében van, végig bevonja a közönséget: „nyamanyama” énekléssel vezeti fel az És hogyha máshová kerül… című számot, különleges vokális bevezetőt vezényel le az Emese előtt. (Ekkor már megjelennek egyébként a „kezeken szörfölők” is az első sorokban.) Az Apa, anya és a kígyó alatt pedig Kispál és Dióssy egy elég suta, de vicces koreográfiát mutatnak be mindenki nagy örömére. Ha pedig lassabb számot játszottak, a végére mindig beszúrták a Kicsi szomorkás néhány másodperces punkos részét, hogy „oldják a drámát”.

Hát persze, hogy volt a Zsákmányállat is

Az egyik ráadás szám (Szeretkezni voltam) előtt a közönséget arra kéri a Kossuth-díjas frontember, hogy segítsenek neki a női orgazmust imitálni. El tudják képzelni, milyen az, amikor 7 ezer ember „á,á,á”, „ó,ó,ó” sikongatásba tör ki?

Éjfél körül előkerült a Kispál és a borz első dobosa is, Bräutigam Gábor is, akivel az első számú kedvenc koncertszámot, az amúgy nem a most feldolgozott második korszakból való Zsákmányállatot vezették elő. És persze, hogy a közönség teli torokból üvöltötte, hogy lőtt egyet a lánynak „finom utalásféleképpen”.

Végül a Dal elalváshozzal búcsúztak. Hátul a kivetítőn az ehhez még a kilencvenes évek közepén készült klipet láthattuk: fiatalemberek és akkoriban született gyermekeik hancúroztak a hóban. Ma már azok a kisgyermekek lassan felnőttek, a fiatalemberek pedig lassan öregurak.

Legalábbis azzal búcsúzott Lovasi, hogy jövőre kevésbé fognak meghajolni, mert elkezdtek kopaszodni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Minden hír a koronavírus-járványról