2012. február. 26. 09:29 MTI Utolsó frissítés: 2012. február. 26. 09:25 Kult

Elhunyt Szeli István irodalomtudós

Életének 91. évében szombaton Újvidéken elhunyt Szeli István akadémikus, irodalomtörténész, egyetemi tanár, kritikus, a vajdasági magyar irodalmi és tudományos élet kiemelkedő egyénisége – írja a VajdaságMa hírportál.

Szeli István 1921-ben született Zentán, Budapesten végezte egyetemen tanulmányait, majd szülővárosában volt középiskolai tanár. Az újvidéki egyetemen 1959-ben létesített magyar irodalmi és nyelvi tanszékének tanára lett, 1969-ben az ő vezetésével alakult meg az újvidéki Hungarológiai Intézet, s az ő szerkesztésében jelent meg a Hungarológiai Közlemények című folyóirat. 

Tagja volt az 1979-ben szervezett Vajdasági Tudományos Akadémiának is. Mint tudományszervező, nagy szerepet játszott abban, hogy a hetvenes években fejlődésnek indultak a jugoszláviai magyar irodalommal, folklórral és művelődéstörténettel foglalkozó kutatások. Irodalomtörténészként elsősorban a vajdasági magyar irodalom hagyományaival és történetével, illetve a magyar-délszláv kulturális kapcsolatokkal foglalkozott.

Számos díjjal, kitüntetéssel ismerték el munkásságát. A Magyar Írószövetség életműdíját 1987-ben kapta meg, a Magyar Népköztársaság Csillagrendje kitüntetést, a Bethlen Gábor-díjat, valamint a Vuk Karadzic-díjat 1989-ben vehette át. Zenta városától a Pro Urbe díjat 1997-ben, és a Péterfi Vilma-díjat 2004-ben kapta meg.

Temetése hétfőn, február 27-én lesz szülővárosában, Zentán az alsóvárosi temetőben. 

hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?