2010. október. 11. 18:05 MTI Utolsó frissítés: 2010. október. 11. 17:07 Kult

Milos Forman életműdíjat kapott Lyonban

Életműdíjat kapott Milos Forman cseh filmrendező a Lyoni Filmfesztiválon. A 78 esztendős filmest a Lumiere-díjjal tüntették ki szombat este.

Mint az Oscar-díjas rendező elmondta, büszke arra, hogy a Lumiere testvérekről - a filmkészítés úttörőiről - elnevezett díjjal jutalmazták munkásságát. Milos Forman egy héttel korábban a Zürichi Nemzetközi Filmfesztiválon vehetett át életműdíjat. A lyoni ceremónián francia rendezők és a Lumiere Intézet igazgatója, Bertrand Tavernier emlékeztetett arra, hogy Forman filmjeivel küzdött a szabadságért, szembeszállt a hatalommal és intézményivel, és nem volt hajlandó elfogadni a hollywoodi játékszabályokat sem.

Milos Forman
www.nndb.com

Thierry Fremaux, a fesztivál igazgatója is azt emelte ki méltatásában, hogy Forman az egykori Csehszlovákiában először a kommunista rendszer, később Hollywood nyomásával szállt szembe, és mindig sikerült felülkerekednie. A fesztiválon retrospektív vetítéssorozaton láthatta a közönség a cseh filmes alkotásait. 

Forman, aki 1968-at követően emigrált Csehszlovákiából, a Száll a kakukk fészkére és az Amadeus című filmjeiért nyerte el a rendezői Oscar-díjat. Nagy hatású filmjei között emlegetik a hatvanas évekbeli cseh újhullámban született Fekete Péter és a Tűz van, babám!, az 1979-ben bemutatott Hair, a nyolcvanas évekbeli Ragtime és Veszedelmes viszonyok, majd a kilencvenes évekbeli Larry Flynt, a provokátor és az Ember a Holdon című alkotásait. Az évente októberben megrendezett lyioni filmmustra tavaly Clint Eastwoodot tüntette ki a Lumiere-díjjal.

hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?