2007. április. 03. 13:09 hvg.hu Utolsó frissítés: 2007. április. 03. 16:24 Kult

Miből főz a Kitchen Budapest?

"Magyarországon is tulajdonképpen minden megvan ahhoz, hogy megszülessen a következő Google" - kezdte Simó György, a T-Online vezérigazgatója, de mindjárt meg is mondta, mi az, ami mégis hiányzik, hogy egy ötlet kinője magát. "Intézményeket kell teremteni" - fogalmazott. A hely, ahol mindez elhangzott, efféle intézmény kíván lenni.


A Kitchen látványterve
Jól felszerelt konyha
© kitchenbudapest.org
A Kitchen Budapest-ről van szó; amelyet IT-, kommunikációs-, művészeti és üzleti szakemberek segítségével gründol a telekommunikációs megacég.

A Budapest "legcool-abb" körzetében, a Ráday utca egyik mellékutcájában megvalósuló Kitchen tulajdonképpen inkubátorház. Itt egy jól felszerelt laborban bárki megkaphatja a lehetőséget ahhoz, hogy ötletét, projektjét kifejlessze, kipróbálja, sőt - és valójában a Kitchen leginkább ezt szorgalmazza - társakat találjon a megvalósításhoz. A technikai alapú fejlődésben és az IT-társadalomban úgyis összeérnek a kérdésirányok; miért ne találkozhatnának hát a különböző tudományterületek, illeve művészeti területek képviselői is egy-egy projektben? 

Önmeghatározásában a Kitchen így fogalmaz: "A Kitchen Budapest egy városi térrel, mobil kommunikációval és internettel foglalkozó multifunkcionális hely, ahol fiatal kutatók számára teret és eszközt biztosítunk a szabad gondolkodásra, s a kreatív csapatmunkára". A gyakorlatban pedig 13 fő számára ad 3-6 hónapos ösztöndíjat. A helyekre pályázni lehet, a kiírás hamarosan megjelenik, s másfél-két hónap múlva a most még üres Kitchen is startra kész lesz.

A Kitchen keddi informális bemutatkozásán ott volt az indító stáb is; azaz Somlai-Fischer Szabolcs programvezető,
Nagy Robin ügyvezető, a művészeti munka területéről érkezett Bircsák Eszter, aki a koordinációért felel (így például a pályázatokért), Halácsy Péter technológiai felelős, valamint megjelent Simó György és Simon András a Magyar Telekom részéről és György Péter, aki a tanácsadó team tagja.

Nehéz ügy: a "hard core" netes társadalom egy részében bizonnyal kételyeket ébreszt egy nagy cég jelenléte egy ilyen projektben. A leendő "konyhában" azonban kedden nem látszott semmi a negatív utópiákból, azaz abból, ahogy egy nagy telecom vállalat egyszer csak rátenyerel az apró ötletekre. Simó szerint amúgy mi sem természetesebb annál, mint hogy egy nagy cég próbálja megteremteni a feljesztés vállalaton kívüli platformjait is; s egyben visszaidézte saját tíz évvel ezelőtti élményeit az origo kifejlesztésével.

Elmondta azt is: a Kitchen-ben kifejlesztett projektek nem a T-com, vagy a T-Online tulajdonába kerülnek, hanem maradnak az ötletgazdáknál. Azonban kár elhallgatni, hogy a konyha a megegyezés terepe is lehet; nálunk ugyanis kevés a felület, ahol a vállalati szféra, az olykor periférikus új, innovatív szférával, esetleg a digitális ungerground-dal találkozhat. Talán ezért sem nálunk született meg eddig a következő Google, vagy iPod?

A Ráday utca mentén, a Biblia közből nyíló helyiség a kutatás mellett az oktatás terepe is lesz, prezentációk, workshopok lesznek és intézményi kapcsolatok is épülnek hazai és európai műhelyekkel, oktatási intézményekkel. Az elsőszámú partnerek a MOKK - Média Oktató és Kutató Központ és a MOME, azaz a Magyar Iparművészeti Egyetemből egy éve Moholy-Nagy Művészeti Egyetemmé alakult iskola.

S hogy midez miért itt és most valósul meg? György Péter a konyha egyelőre üres falai között felfestette a jövőt. Egyrészt, mert nonszensz, hogy Magyarországon a "múlt századi" magaskultúra és az "otromba" közkultúra mellett alig marad hely másnak a kulturális- és médiatérben. Másrészt, mert hatalmas ütemben változik a világ.  György Péter az Egyesült Királyság példájára hivatkozott; a brit GDP hatvan százalékát - mint mondta - a hetvenes évek elején még a nagyipar adta. Ma a Cultural and Creative Industries, azaz épp az a terület, amelyre a Kitchen prozicionálja magát. "Budapest is ennek a nagy váltásnak a kapujában áll" - utalt a világban zajló átstrukturálódásra. És - fejezte be gondolatát - "nincs más esélye, mint hogy meg is valósítsa". Hamarosan ki fog derülni, a Kitchen mekkora szerepet játszhat ebben.
  

Kult Balla István, Németh Róbert 2024. november. 30. 20:00

„Ez az első olyan lemezanyag, aminek az írása közben józan voltam” – Analog Balaton-interjú

„A leszaromság is abból jöhet, hogy csináljuk, amit szeretünk, és nem kell magunkat megerőltetni” – írja le a nemrég Repedés című albummal jelentkező Analog Balaton a hozzáállásukat a világhoz. Szomorú-e a mai popzene? Milyen volt a tagok – Zsuffa Aba és Vörös Ákos – híres Kinizsi utcai albérlete? Miben más józanul dalokat írni, mint a korábbi gyakorlat? Interjú.