2006. november. 08. 16:37 MTI Utolsó frissítés: 2006. november. 08. 16:40 Kult

Kedvezményes szótárcserét hirdetett az Akadémiai Kiadó

Szótárcsere-akció indult szerdán az Akadémiai Kiadó szervezésében, a könyves műhely által megjelentetett régi szótárak leadásakor az újak kedvezményesen vásárolhatók meg - tájékoztatott Bucsi Szabó Zsolt, a kiadó igazgatója.

A kiadó második alkalommal hirdette meg a cserét, amelynek keretében november 24-ig Budapesten a Kódex Könyváruházban, Szegeden a Kazinczy könyvesboltban, valamint a megyei könyvtárakban lehet becserélni a régi szótárakat - ismertette az igazgató.

Az akcióban beváltható az angol és német klasszikus nagyszótár és kéziszótár, a francia nagyszótár és az orosz kéziszótár, a Magyar értelmező kéziszótár, a Magyar helyesírási szótár és szabályzat, az Idegen szavak és kifejezések szótára, a Magyar irodalmi lexikon és a Magyarország kormányai című kiadvány.

Az igazgató kezdeményezésüket indokolva elmondta: az elmúlt 30-35 évben számos új szó vált beszédünk nélkülözhetetlen részévé, így a régi szótárak elavulttá váltak. Példaként említette a fájl és a rendszergazda szót, amely nem szerepel a régebbi kiadásokban.

Azok, akik részt vesznek az akcióban, 20-30 százalékkal olcsóbban juthatnak hozzá újabb kiadványokhoz. A cserére behozott, jobb állapotú régi akadémiai szótárakat a kiadó jótékony célra adományozza. 

Bucsi Szabó Zsolt szerint a májusi akció sikerét mutatja, hogy több ezer szótárt cseréltek be az olvasók, a kiadványok zöme 30-40 éve állt a könyvespolcokon.
 
hvg360 Gyükeri Mercédesz 2025. február. 17. 19:30

Ha Gordon Ramsay megszerette, nekünk is jó lesz? Az áldott és átkozott margarin

Nincs még egy olyan modern élelmiszer, amelyik kezdettől fogva ilyen erős érzelmeket váltott volna ki, mint a margarin. Tekintettek rá drága terméket kiváltó megmentőként, aztán a drága termék pusztítandó hamisítványaként. Egy időben méltatták azért, hogy egészséges, aztán az volt vele a baj, hogy nem, mostanában pedig mentes és fenntartható alternatívaként tálalják a gyártók. Most, hogy a margarin oldalán Gordon Ramsay-t állította versenybe egy cég, mi sem maradhattunk ki, és megnéztük: vajon tényleg össze lehet keverni a margarint a vajjal? És előállítható otthon, pálmaolaj és mindenféle adalékok nélkül?