Egyre valószínűbb, hogy a kockára vágott nyers hagyma volt a ludas.
„A McDonald’s márkájú friss és fagyasztott marhahúspogácsák több tételéből vett összes részminta negatív E. coli-tesztet mutatott” – jelentette be Colorado állam mezőgazdasági minisztériuma a Reuters tudósítása szerint.
A tárca azt is közölte, hogy befejezte a húsok tesztelését, és a továbbiakban újabb minták beérkezésére már nem számít.
A McDonald’s ellátási láncért felelős főhivatalnoka egy nyilatkozatában arról számolt be, hogy a vállalat meg van róla győződve, hogy a fertőzött termékek mostanra kikerültek az éttermek ellátási láncából, így a hét folyamán az Amerikában negyedfontosnak (Quarter Pounder) nevezett McRoyal szendvics újra megjelenhet az éttermek étlapjain.
Az E. coli baktérium elpusztul a marhahúsban, ha azt rendesen átsütik, ám a negyedfontosba emellett nyers, kockára vágott hagymát is tettek. Sokan már korábban is azt gyanították, hogy a hagyma lehet a fertőzés forrása.
Erre utal az a döntés is, hogy az amerikai gyorsétteremláncok jelenleg nem szolgálnak fel friss hagymát tartalmazó termékeket az országban.
Korábban mi is megírtuk, hogy a McDonald’s az amerikai éttermeinek mintegy ötödéből vonta vissza a negyedfontos burgert, teljes mértékben Coloradóban, Kansasban, Utahban és Wyomingban és egyes éttermeiben Idahóban, Iowában, Missouriban, Montanában, Nebraskában, Nevadában, Új-Mexikóban és Oklahomában.
A döntésre azért volt szükség, mert súlyos E coli-fertőzés tört ki a negyedfontosok elfogyasztását követően, a fertőzöttek közül egy idősebb beteg meg is halt, míg 22-en kórházi kezelésre szorultak.