Vállalkozás MTI 2024. július. 17. 20:51

Kilenc túlélőt találtak az Omán partjainál elsüllyedt tartályhajó legénységéből

A tartályhajó a jemeni Áden kikötőjébe tartott, amelynek térségében a jemeni húszi lázadók hajtanak végre támadásokat olyan hajók ellen, amelyekről úgy vélik, hogy Izraelhez kötődnek.

Legalább kilenc túlélő tagját megtalálták az Omán partjainál hét elején elsüllyedt tartályhajó 16 fős legénységéből, illetve egy matróz holttestét emelték ki a vízből – közölte szerdán a közel-keleti szultanátus tengeri hajózás biztonságáért felelős hatósága az X-en.

A comore-szigeteki zászló alatt hajózó, 117 méter hosszú Prestige Falcon hétfőn süllyedt el a délnyugat-ománi Dukm kikötője térségében.

A legénység 13 tagja indiai állampolgár, három pedig Srí Lanka-i; a legénység még eltűntként nyilvántartott tagjai után tovább folyik a keresőakció. A baleset oka egyelőre nem ismert, ahogy az sem, hogy a baleset következtében szivárgott-e olaj a tengerbe.

A keresésben, amelyet erős széllökések és a háborgó tenger is hátráltat, az ománi mellett az indiai haditengerészet is részt vesz.

A hajózási forgalmat nyomon követő Marine Traffic honlap szerint a tartályhajó a jemeni Áden kikötőjébe tartott, amelynek térségében a Jemen nagy területeit, köztük a fővárost Szanaát is ellenőrző húszi lázadók november óta hajtanak végre támadásokat olyan hajók ellen, amelyekről úgy vélik, hogy Izraelhez kötődnek.

Nyitóképünk illusztráció.

Már az Indiai-óceánon is támadják a teherhajókat a jemeni húszik, még súlyosabb késések várhatók a szállítmányozásban

A Maersk szállítmányozócég szerint a bevonni kényszerült pluszerőforrások miatt júniusig 15-20 százalékkal esik az iparág kapacitása.

Vállalkozás Gyükeri Mercédesz, Rácz Gergő 2024. december. 29. 17:30

Ahol a rizs az isten és perui a spárga: a Nobuban jártunk

Lehet variálni egy felső polcos étteremlánc menüsorában, vagy az főben járó vétek? Honnét tudja egy ázsiai kulináriát szolgáló étterem beszerezni az alapanyagait Budapesten, és hogy lesz a megoldás végül Spanyolország? Ezekről és sok másról faggattuk a Nobu Budapest séfjét, Schreiner Gábort, közben azt is megkérdeztük, hogy a halak filézése közben milyen gyakran vágja meg a kezét.