Vállalkozás hvg.hu 2022. szeptember. 04. 20:19

Bezárási hullámot indíthat el az energiaárak drágulása

A bezárás oka, hogy a cégek egy részének olyan magasra kellene emelnie az árait, amit képtelenek kifizetni a vásárlók.

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége szerint az energiaárak újabb emelkedése miatt üzletek sora zárhat be - mondta a Híradónak a szervezet főtitkára. A bezárás oka, hogy a cégek egy részének olyan magasra kellene emelnie az árait, amit képtelenek kifizetni a vásárlók.

A Híradó bemutatott egy nagyatádi szállodát, ahol alig több mint egy hete jelentettek be kényszerszünetet, novembertől 5 hónapra zárnak be. Az egyik országos ételkiszállító pedig már csak jövő csütörtökig vesz fel rendeléseket, a honlapjukon azt írják, "világgazdasági okok miatt" szűnik meg a cég. 

Budapesten pedig egy cukrászda közölte Facebookon, hogy 65 év után gazdasági okok hatására végleg bezárásra kényszerült.

A Vállalkozók és Munkáltatók Szövetsége szerint bezárási hullám fenyeget, vagyis "eljöhet egy olyan pont ősszel, télen vagy a jövő év első hónapjaiban, amikor már nem megy tovább, amikor már nem lehet a veszteséget tovább finanszírozni, ez valóban a tevékenység felfüggesztéséhez, illetve akár tömeges cégbezárásokhoz is vezethet" – mondta a Híradónak Perlusz László, a szervezet főtitkára.

Úgy számolnak, többen és hosszabb időre zárhatnak be az energiaárrobbanás hatására, mint korábban a koronavírus-járvány miatt. A cégek nagy részének októbertől kell magasabb rezsit fizetnie, mert akkor jár le a még kedvezőbb árú, éves energiaszerződése.

Perlusz hozzátette, "sok vállalkozás szerencsének mondhatja magát, aki a tavalyihoz képest hat-nyolcszoros áron, de fixáras szerződést tudott kötni egy évre”.

A Híradó megkérdezte a kormányt, mikortól és mekkora támogatásra számíthatnak a vállalkozások. Azt válaszolták, hogy jelenleg is számos program áll a rendelkezésükre. Illetve, hogy a kormány folyamatosan elemzi a helyzetet, és „mindent megtesz, hogy megvédje a munkahelyeket”.

Vállalkozás Gyükeri Mercédesz, Rácz Gergő 2024. december. 29. 17:30

Ahol a rizs az isten és perui a spárga: a Nobuban jártunk

Lehet variálni egy felső polcos étteremlánc menüsorában, vagy az főben járó vétek? Honnét tudja egy ázsiai kulináriát szolgáló étterem beszerezni az alapanyagait Budapesten, és hogy lesz a megoldás végül Spanyolország? Ezekről és sok másról faggattuk a Nobu Budapest séfjét, Schreiner Gábort, közben azt is megkérdeztük, hogy a halak filézése közben milyen gyakran vágja meg a kezét.