A tortaszelet ára közelíti az 1000 forintot, a lángosé már át is lépte azt, és a költségek emelkedése miatt valószínű a további drágulás.
Muszáj árakat emelni, de nem kellene elriasztani a vendégeket sem – ez a strandbüfék és cukrászdák nagy dilemmája az idei strandszezonban a Portfolio összeállítása szerint. A fagylalt a legtöbb helyen 350-450 forint között kapható, a legtöbb helyen ebből próbálnak tartalékot képezni a nyár utáni időkre, amikor csak a sütemények eladásából van bevétel – mondta a portálnak Erdélyi Balázs, a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai elnöke.
Az alapanyagok és a bérek alapján rég 1000 forint fölötti volna a tortaszeletek reális ára a cukrászdákban, de próbálnak a lélektani határ alatt maradni, és inkább 700-900 forintért adják (eközben a lángosoknál már ezer forint fölött van az ár a legtöbb helyen, ha bármit is kérnek rá). Az üdülőhelyeken persze általában erősebben áraznak, azonban Erdélyi szerint elértük legalább azt, hogy sok helyen már nem csak a lokáció határozza meg az árat, hanem a minőség is.
Kovács László, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke azt nyilatkozta: a vendéglátóhelyek az elmúlt hónapokban átlagosan 18 százalékkal emeltek az áraikon, pedig a költségnövekedést látva 30-50 százalék lett volna indokolt. De Erdélyi Balázs is úgy számol, hogy mivel hétről hétre drágulnak az alapanyagok és most az áram ára is emelkedni fog, további áremelés jöhet.
* * * Támogatott hitel vállalkozások számára
A Széchenyi Kártya Program némileg megváltozott feltételekkel, Széchenyi Kártya Program MAX+ néven folytatódik 2023-ban. Ennek köszönhetően év végéig fix 5 százalékos kamat mellett kaphatnak kölcsönt céljaik megvalósításához a vállalkozások. Ez a jelenlegi piaci kamatozású vállalkozói hitelekhez képest 12-18 százalékos kamatelőnyt jelent. A Bankmonitor Széchenyi Hitel kalkulátorával a vállalkozások ellenőrizhetik, hogy milyen támogatott hitelt igényelhetnek.