Vállalkozás hvg.hu 2021. november. 22. 19:40

Vonzó a vendéglátás azoknak, akik nincsenek benne

Minden tizedik gasztronómia iránt érdeklődő laikus szívesen nyitna saját helyet - derül ki egy felmérésből, ami arra is választ ad, naponta hány órát dolgozik egy vendéglátós.

Azoknak vonzó a vendéglátás, akik nincsenek benne - derül ki Az év gasztro-felmérése - 2021 elnevezésű kutatásból, amelyet 2000 a gasztronómia iránt érdeklődő laikus és szakmabeli önkéntes válaszai alapján készített a Piqniq Budapest és a Mastercard. A felmérésben arra keresték a választ, hogy mennyire vonzó a vendéglátóipar a benne dolgozók és a kívülállók számára, milyen szokások .

A felmérésből kiderül, hogy miközben a vendéglátás a nem szakmabeliek számára nagyon vonzó, a benne lévőknek komoly terhelést jelent.

A megkérdezett 1600 más szakmát űző 11 százaléka szeretne saját helyet nyitni a közeljövőben, ők többségében budapesti diplomás nők. A vendéglátás iránt érdeklődők folyamatosan igyekeznek tájékozódni az újabb trendekről, technológiákról, több mint 34 százalékuk naponta, 41 százalékuk pedig hetente fogyaszt ilyen típusú tartalmat - főként receptekre és tálalási módszerekre kíváncsiak - több mint kétharmaduk pedig évente legalább egy gasztronómiai eseményre látogat el.

“A saját gasztrovállalkozás elindításához a nem szakmabeliek gyakran romantikus képzeteket társítanak: sokan esnek abba a hibába, hogy elegendőnek találják a jó ízlést egy hely elindításához, és nem gondolnak bele a nyitással és üzemeltetéssel járó költségekbe, illetve abba, hogy miként alakul majd át az addig megszokott életvitelük” - idézték a felmérés eredményeit ismertető közleményben Rétfalvi-Kurucz Alexandrát, a Piqniq Budapest társalapítóját.

Az életvitel jellemzőire a 400 megkérdezett szakmabeli adott választ. Közöttük voltak vegyesen tulajdonosok, szakács-séfek, éttermi alkalmazottak is, akik átlagosan 8 éve vannak a szakmában. Ők arról számoltak be, hogy jellemzően napi 9 óránál is többet dolgoznak - a szakács-séfek harmada 12 óránál is többet - de így is folyamatosan fejlesztik tudásukat: a szakácsok-séfek ötöde a tulajdonosoknak közel negyede.

“A vírus kitörése óta Magyarországon közel 20 ezren hagyták el a pályát, ami még nagyobb terhelést jelent a szakmában maradóknak. A rengeteg munkába fordított energia ugyanakkor nem csak “darálást” jelent: a kutatásból egyértelműen kiderült, hogy a konyhában dolgozók ezt az időt használják fel tudásuk fejlesztésére is” - idézték a gasztronómia iránt érdeklődők és a gasztrovállalkozók közötti kapocsként működő Piqniq Budapest másik társalapítóját, Bánhalmi Katát.

(Képünk illusztráció, a budapesti Olimpia étteremben készült.)

Itthon Lengyel Tibor 2025. január. 08. 15:15

Orbán indiai csodadoktor kalauzánál 2 millió is lehet egy tisztítókúra, mégis milliárdos veszteséget halmozott fel a cége

Az ájurvédikus gyógyító, Krishna Kumar Gattyán Györggyel közös életmódcége masszázst, gyógyteát és tisztítókúrát árul, de kezdettől fogva veszteséges. Kumar saját cége még inkább: milliárdos mínuszt görget maga előtt, igaz, nemrég ezt a lyukat betömte. Gattyán a veszteségek ellenére megtartja a tulajdonrészét, és az is kiderült, miért éppen Kumarral állt össze.