Vállalkozás Szlavkovits Rita 2021. február. 27. 08:11

Pénteken sem egyeztek meg, újabb sztrájk jöhet a makói gumigyárban

Háromszor is sztrájkoltak a közelmúltban a makói Contitech üzemében, de végül a péntek esti tárgyaláson sem engedett a munkáltató. Most a gyárban működő három szakszervezet közös fellépését készítik elő, ugyanis eddig egy szervezet próbálta sztrájkkal elérni a követeléseiket.

Csütörtökön délután kettőkor fejeződött be a 24 órás makói sztrájk, azt megelőzően már volt egy 2 órás figyelmeztető, és egy 8 órás munkabeszüntetés is. A csütörtöki leállás után ültek először tárgyaló asztalhoz a munkavállalók és a munkáltató, de nem egyeztek meg - számolt be a szakszervezet a Facebook-oldalán.

A gyárvezetés azt kérte a sztrájkolóktól, hogy csatlakozzanak az üzemben működő másik két szakszervezethez, akikkel egy ideje már folyik az egyeztetés. Csütörtökön írtunk arról, hogy a Continentál makói gyárában három szakszervezet is működik, az egyik nagyjából egy időben alakult a Makói Gumiipari Szakszervezettel, ez a Contitech vezetőinek a támogatását is élvezte. A Mérnökök és Technikusok Szabad Szakszervezete a közelmúltban alakult.

A kollektív szerződés felmondása után együtt kezdték meg az egyeztetéseket a gyárvezetéssel, de tavaly ősszel az MGSZ megelégelte, hogy nem jutnak egyről a kettőre, ezért kiszállt, és megkezdte a sztrájk szervezését. Egyébként mindhárom szervezet lényegében a felmondott kollektív szerződés főbb elemeit szeretné visszakapni. Az MGSZ, ha visszaülne a tárgyaló asztalhoz, akkor a további sztrájkokról is le kell mondania a törvény szerint. Ezért is törekszik az MGSZ arra, hogy maga mellé állítsa a másik két szakszervezetet, a mérnökök és technikusok szervezete egyébként már a 24 órás sztrájk idején szolidaritását fejezte ki, így nem kizárt, hogy ők rövidesen akár csatlakozhatnak is az MGSZ törekvéseihez.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Minden hír a koronavírus-járványról
Itthon Windisch Judit - Dezső András 2021. április. 12. 17:05

Mennyire egyedülálló a magyar modell, amely rekordszámok mellett döntött az iskolák nyitásáról?

Az európai példák azt mutatják, hogy az iskolákat csak azután kezdték el vagy kezdik el kinyitni, hogy javulnak a járványügyi adatok. Kivétel ez alól Ausztria, ahol viszont egy intenzív teszteléssel kompenzálnak és nem is állnak rosszul. Noha itthon a környékbeli országokhoz képest magas a fertőzöttségi és halálozási adat, az is igaz, hogy szinte sehol sem álltak olyan jól oltásban, mint Magyarországon, ahol azonban a jól haladó oltások ellenére még messze a nyájimmunitás.