Vállalkozás hvg.hu 2021. február. 25. 10:42

Felmérés: A kereskedelmi dolgozók kétharmada nem tud elmenni nyaralni

A boltokban dolgozók negyven százalékának nem telik mindennap gyümölcsre vagy zöldségre, de gondot okoz nekik egy cipővásárlás vagy a számlák befizetése is.

Egészen lesújtó képet mutat egy friss felmérés a kereskedelemben dolgozók anyagi helyzetéről, illetve mentális egészségéről – írja a Népszava. A kutatás a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének (KASZ) a kérésére készült tavaly ősszel, az online felmérés kérdéseire 1133 dolgozó válaszolt. A háromnegyedük a négy nagy kiskereskedelmi áruházlánc – Auchan, Penny, Spar, Tesco – valamelyikében dolgozik, ezen kívül az OBI munkavállalói válaszoltak még nagy számban.

A felmérés szerint

  • a dolgozók negyede nem tud mindennap húst tenni az asztalra;
  • 40 százalékuknak nem telik zöldség-gyümölcs napi fogyasztására;
  • 54 százalékuk nem tudja idejében lecserélni a családtagok elnyűtt ruhaneműit;
  • 45 százalékuknál nincs a családtagoknak minden évszakra 2 pár cipője;
  • a saját autó 42 százalékuk számára elérhetetlen cél;
  • a megfelelő méretű lakás az 58 százalékuknál hiányzik.

A cikk szerint a fentieken kívül a lakás megfelelő kifűtése vagy a rezsi időben történő befizetése negyedüknek okoz gondot, nyaralni pedig a 70 százalékuk nem tud elmenni.

A KASZ a felmérés eredményeit magával vitte az év eleji bértárgyalásokra, a cikk szerint egyes vezetők megdöbbentek a felmérésen. A KSH szerint egyébként a kereskedelemben dolgozók nettó átlagkeresete 248 ezer forint, míg a felmérés szerint a dolgozók nettó 198 ezer forintos fizetésről számoltak be.

A felmérés rákérdezett a dolgozók egészségügyi helyzetére is. Ebből kiderült, hogy harmaduk küzd valamilyen krónikus betegséggel, ötödük rossznak vagy nagyon rossznak ítéli meg egészségi állapotát. A mentális helyzetük ennél is sokkal rosszabb: kétharmaduk állandóan vagy gyakran fáradt, kimerült.

Vállalkozás Gyükeri Mercédesz, Rácz Gergő 2024. december. 29. 17:30

Ahol a rizs az isten és perui a spárga: a Nobuban jártunk

Lehet variálni egy felső polcos étteremlánc menüsorában, vagy az főben járó vétek? Honnét tudja egy ázsiai kulináriát szolgáló étterem beszerezni az alapanyagait Budapesten, és hogy lesz a megoldás végül Spanyolország? Ezekről és sok másról faggattuk a Nobu Budapest séfjét, Schreiner Gábort, közben azt is megkérdeztük, hogy a halak filézése közben milyen gyakran vágja meg a kezét.